Skjermbilde NRK
annonse
annonse

I en artikkel som ligger på topp av nrk.no onsdag morgen presenterer NRK Leon Solve Mossing Knudsen (23). Flere av Resetts lesere har tatt kontakt og reagerer på artikkelen hvor NRK i første versjon skrev at Leon ble radikalisert på nettsteder «tilsvarende Resett og Document».

NRK har i ettertid fjernet henvisningen til Resett og Document.

Knudsen er idag 2. nestleder i Unge Høyre, men har angivelig vært radikalisert og har nå «kvittet seg med de høyreekstreme holdningene,» skriver den statsfinansierte kanalen.

annonse

NRK omtaler Leon Solve Mossing Knudsen som politisk interessert som ung og at han «fant mye han likte i programmene til SV, Arbeiderpartiet og Høyre.»

Som 13-åring ble han medlem i Unge Høyre. Men da Leon flyttet før videregående skjedde det angivelig en «radikal endring i hans politiske holdninger».

– Jeg har alltid gamet mye, men begynte da å oppsøke gamingforumer, hvor man sendte memes til hverandre som starter som vitser, men som etterhvert har en politisk undertone, sier han.

annonse

Deretter kommer NRKs henvisning til Resett og Document:

«Han forteller at han deretter begynte å oppsøke alternative nettsteder tilsvarende Document og Resett i Norge for å utfordre det verdenssynet han selv hadde,» skriver NRK før de maler videre:

«Timene alene på gutterommet ble mange de lyse sommerdagene mellom ungdomsskolen og videregående. Tankegodset ble mørkere.»

– Det var da nye radikale tanker om hvordan verden hang sammen begynte å skyte fart. Det var jeg som var offeret i enhver sak. Om det handlet om overgrepsstatistikk, urettferdighet eller rasisme, så var det jeg som ung hvit mann som var offeret, sier han.

Skjermbilde NRK. Opprinnelig tekst.

NRK skriver at Leon anslår at det gikk «et drøyt halvår fra han ble radikalisert til han kom seg ut av det igjen.»

Dette skjedde altså mellom ungdomsskolen og videregående. Da må Leon ha vært 15-16 år. Det er med andre ord 7-8 år siden denne «radikaliseringen» skjedde. Trolig i 2014 eller 2013 hvis vi regner oss tilbake.

Resett ble lansert 28. august 2017. Det kan således ikke ha vært Resett Unge Høyre-nestlederen har lest. Men NRK skriver «alternative nettsteder tilsvarende Resett og Document».

Document ble etablert allerede i 2003 og kan i prinsippet har vært et sted Leon besøkte, men at han leste Resett synes umulig.

annonse

Resett tok kontakt med journalistene bak artikkelen og NRKs pressevakt med følgende spørsmål.

– Er det Resett vedkommende har lest da han angivelig var radikalisert?

– Hva menes med «alternative nettsteder tilsvarende Document og Resett»?

– Har dere noen eksempler på slike nettsteder som han faktisk har lest.

– Hvis det viser seg at det ikke er Resett han har lest i denne sammenhengen, kommer dere til å fjerne referansen til Resett i artikkelen?

Etter kun kort tid får vi svar tilbake fra redaksjonsleder i NRK, Ole Eivind Henden.

annonse

– Vi har sett på setningen som her er omtalt og som er basert på hans utsegner om kva som skjedde i denne perioden av livet hans. Vi har valgt å fjerne referansen til Document og Resett sidan vi ser at det blir ein uklar samanlikning når det ikkje kjem fram nøyaktig kva internasjonale nettstadar han referer til, og for å unngå mulig misforståelse om kva nettsider han faktisk var inne på i denne perioden.

– Vi har lagt inn ein endringslogg, der vi forklarar bakgrunnen for endringa, avslutter Henden.

I artikkelen hos NRK er det nå omformulert til:

«Han forteller at han deretter begynte å oppsøke utenlandske, alternative nettsteder for å utfordre det verdenssynet han selv hadde.»

I endringsloggen heter det:

«NRK har fjernet en setning fra en tidligere versjon av saken, hvor Knudsen sammenliknet nettstedene han besøkte med Resett og Document.no. Formuleringen er fjernet for å unngå misforståelser, siden det var internasjonale nettsider han var på.»

Reagerer

Det er flere av Resetts lesere som har tipset oss om og som reagerte på NRKs fremstilling.

– Håper dere klager inn denne artikkelen! Drøyt innhold med henvisning til Resett, skriver en på epost til oss.

– Er det greit at NRK-journalister (mis)bruker Resett, som bedre kjent side, for å forklare hvorfor folk blir radikalisert? Er jeg i radikal-risiko ved å lese siden deres? skriver en annen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon