VIL OPPRETTHOLDE SKILLE: Sammenblanding av aksjeselskapets eiendeler og privatøkonomien til eierne er uheldig, mener finansminister Jan Tore Sanner (H). Arkivbilde. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Varsler nye skatteregler.

I mange år har eiere av familiebedrifter hatt fordeler som arbeidstakere ikke har.

En av disse fordelene er å kjøpe alt fra tomter, fritidsbåter og kunst, bruke det som privatperson – men la selskapet ta regningen.

annonse

Hvis gjenstanden dessuten er til drift, har man ofte kunnet trekke fra momsen.

Les også: Nå blir global minsteskatt vedtatt

Nå vil finansminister Jan Tore Sanner ha slutt på privat konsum i aksjeselskaper. Og dette skal – ikke uventet – skje gjennom økt beskatning.

annonse

Grunnen er ønsket om å opprettholde skillet mellom aksjeselskapet som selvstendig juridisk person og privatøkonomien til selskapets eiere.

Ikke minst er det et prinsipp i norsk skatterett at det skal betales utbytteskatt på alle verdier som tas ut av selskapet, uansett om det er penger og anleggsmidler. Forbruk av selskapets eiendeler, for eksempel en bil, regnes også som uttak.

Les også: Foreslår å fjerne eiendomsskatten på primærbolig

Omfanget av privat konsum i aksjeselskaper har økt de seneste årene, mener Skatteetaten, som anslår at staten siden 2019 har gått glipp av 181 millioner skattekroner.

Nå ser Sanner til Danmark, som allerede har innført en skatt på to prosent pr. måned på aktivumets anskaffelses- eller markedsverdi. Dette skriver Dagens Næringsliv.

– I Danmark har reglene ført til betydelig reduksjon av privat konsum i selskap, og jeg antar at det samme vil være konsekvensen ved innføring av tilsvarende regler i Norge, sier Sanner.

Les også: Rekordmange kjøper aksjer

Hvis Sanners nye regler blir virkelighet, finnes det imidlertid en måte å omgå skatten på.

annonse

Dette gjør du ved å faktureres av selskapet og betale markedspris når du bruker selskapets hytte, båt eller andre eiendeler.

Ap-utfordrer vil hverken ha arveavgift eller formuesskatt (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon