Illustrasjonsfoto. Coronaviruset.Foto: David Cole / REX
Illustrasjonsfoto. Coronaviruset.Foto: David Cole / REX
annonse
annonse

Sykehusinnleggelser og dødsfall fra Covid-19-pandemien har stupt over hele Norge i løpet av sommeren.

Ifølge Nettavisen, som siterer VGs koronaspesial, var det fem corona-relaterte dødsfall i landet i løpet av juli måned, og det er nå 14 sykehusinnlagte i landet.

Et enkelt regnestykke fra Preben Aavitsland, overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI),  estimerer at IFR (infection fatality rate) – eller andelen som dør som følge av smitte – for Covid-19 lå på cirka 0,05 prosent gjennom perioden mai – juli i år.

annonse

IFR under en vanlig influensasesong er på cirka 0,1 prosent i Norge, har pandemiforsker Svenn-Erik Mamelund ved Universitetet Oslo Met tidligere opplyst til Nettavisen.

IFR beregner den totale dødeligheten i samfunnet – ikke for enkeltindividet. Covid-19 er farligere for eldre mennesker enn influensa, men høy vaksineringsgrad og effektive vaksiner gjør at dødeligheten totalt sett nå er lavere enn for influensa under en vanlig influensasesong.

I november 2020 antok FHI at IFR for Covid-19 lå på 0,12 prosent mellom da og sommeren 2020.

annonse

– Vi har ikke gjort noen offisielle estimater av IFR siden da. I mai, juni og juli hadde vi til sammen 23,877 påviste tilfeller hvorav 25 døde, sier FHI-overlege Preben Aavitsland til Nettavisen.

– Hvis vi antar at vi har påvist om lag halvparten av tilfellene – noe vår modellering indikerer – skulle IFR bli omtrent 0,05 prosent, legger han til.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon