Israels forsvarsminister Benny Gantz. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Israel advarer om at Iran utnytter pausen i atomforhandlingene med Kina, Russland, USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland for å drastisk fremme sitt atomprogram.

Jerusalem post melder at Israels forsvarsminister, Benny Gantz, kom med påstandene under en presentasjon for diplomater i FNs sikkerhetsråds onsdag.

– Iran har brutt alle retningslinjene i atomavtalen (JCPOA) og er kun rundt 10 uker unna å besitte høyanriket uran som er nødvendig for å lage et atomvåpen, advarte han og kom med følgende anmodning:

annonse

– Det er derfor på tide å handle. Verden må innføre økonomiske sanksjoner og iverksette operative tiltak mot Irans islamske revolusjonsgarde (IRGC).

Israelske advarsler

De siste ukene har flere høytstående personer i den israelske regjeringen, inkludert statsminister Naftali Bennett, utenriksminister Yair Lapid og forsvarsminister Gantz ringt i alarmbjellen til USA og andre stater. De påstår at Iran bruker den lange pausen i JCPOA-forhandlingene til å drastisk fremme sitt atomprogram.

annonse

Samtalene har vært på vent siden juni, og regimet i Teheran sier at de ikke vil gå tilbake til forhandlingsbordet før den nye presidenten, Ebrahim Raisi, danner en ny regjering senere denne måneden.

Saudi-Arabias standpunkt

Under en virtuell konferanse på Aspen Security Forum tirsdag, gjentok Saudi-Arabias utenriksminister, prins Faisal bin Farhan al-Saud, at Riyadh kunne leve med en «lengre og sterkere» versjon av atomavtalen som Iran inngikk med verdens stormakter i 2015, så lenge den sørger for at Teheran aldri tilegner seg kunnskapen til å lage atomvåpen.

– Vi støtter absolutt en avtale med Iran, så lenge avtalen sikrer at Iran – ikke nå eller noen gang – vil få tilgang til atomvåpenteknologi, sa han og la til at Riyadh ville ønske et Iran som bidro til regional stabilitet og velstand velkommen.

– Men det vil kreve at Iran engasjerer seg i regionen som en statlig aktør på en normal måte; ikke støtte militser, ikke sende våpen til væpnede grupper, og viktigst av alt, gi opp et atomprogram som kan brukes for å utvikle atomvåpen, presiserte han.

Beordrer Israels militære til å være klart for en operasjon mot Iran

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon