Sykepleiere fra Bærum kommune fyller sprøyter med Pfizer-vaksine på vaksinesenteret på Rud i Bærum. Foto: Heiko Junge / NTB
annonse
annonse

Det er i Bergensavisen Yusela del Carmen Gjæringen (41) står frem.

I april fikk Gjæringen sin første dose av Pfizer-vaksinen. Hun seg svimmel og uvel og ble sendt hjem fra jobb med feber på over 40. Hun kom seg snart tilbake på jobb, men var fremdeles slapp, trøtt og kraftløs.

8. juni fikk hun andre dose. Bivirkningene begynte med svie. Hun sier det er «en dato jeg aldri glemmer».

annonse

– Jeg hovnet opp i armen og mellom skulderen og brystet, og fikk utslett i området. Jeg fikk beskjed om at dette var noe som kunne skje etter vaksinen.

Ba skriver at torsdag 17. juni «våknet Yusela til et ansikt hun ikke kjente igjen. Venstresiden av ansiktet var opphovnet, tydelig lammet og smertefullt.»

– Da begynte jeg å bli ordentlig redd.

annonse

Hun oppsøkte lege igjen og ble henvist til spesialisttjenesten. Hun har siden prøvd ulike medikamenter og behandling,men det har ikke blitt bedre.

Beskjeden fra helsevesenet er at det går over.

– Ja greit, men hva med her og nå? Det er halvannen måned siden helvetet begynte. Smertene, angsten for hva som kan skje. Jeg har gått fra å være en aktiv dame i full jobb som trener regelmessig, til å føle meg fullstendig funksjonshemmet og ensom fordi ingen kan hjelpe meg, sier tenåringsmoren til BA.

– Hadde jeg visst det jeg vet i dag, hadde jeg ikke tatt vaksinen. Da er det langt bedre med masker, Antibac og restriksjoner, for dette er rett og slett helt jævlig.

Sigurd Hortemo, overlege i Legemiddelverket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Gevinsten er større enn risikoen

– Dette er en påminnelse om at vaksiner mot covid-19 kan gi bivirkninger. Vi mener likevel at gevinsten ved vaksinering samlet sett er langt større enn risikoen, sier overlege ved Statens legemiddelverk, Sigurd Hortemo.

– Mangler kunnskap

– Da vaksinene ble godkjent, var observasjonstiden i studiene som lå til grunn bare to måneder. Vi har derfor vært åpne om at vi mangler kunnskap om eventuelle langvarige bivirkninger, sier Hortemo.

annonse

Totalt er det rapporterte inn følgende status hos Legemiddelverket per 27. juli.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

  • Antall vaksinerte (første dose): 3 412 000
  • Antall meldinger om mistenkte bivirkninger: 22 520
  • Antall behandlede meldinger om mistenkte bivirkninger: 13 522
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon