Foto: AP Illustration/Peter Hamlin
annonse

Lambda varianten som først ble funnet i Peru, sprer seg nå over hele Sør-Amerika.

Denne varianten er svært smittsom og langt mer resistent overfor vaksiner enn det viruset som først ble funnet i Wuhan i Kina, skriver ABS-CBN News.

I laboratoriumforsøk så ble det funnet at tre mutasjoner i spike proteinene i viruset hjelper det mot å bli nøytralisert av antistoffer tilført av vaksiner. To andre mutasjoner gjør dette viruset svært smittsomt.

annonse

Sjefsforsker Kei Sato ved universitetet i Tokyo mener at selv om det foreløpig ikke er klart om denne varianten er farligere enn Delta-varianten, så sier han at «Lambda kan være en potensiell fare for den menneskelige sivilisasjonen».

Foto: AFP /NATIONAL INSTITUTE OF ALLERGY AND INFECTIOUS DISEASES/NATIONAL INSTITUES OF HEALTH/HANDOUT

Forskere ved Rockefeller universitet mener at en tredje vaksinedose vil hjelpe kroppen med å produsere flere antistoffer, men ikke mot typer som disse nye virusvariantene.

Michel Nussenzweig, som er en av forskerne, sier at en tredje dose vaksine vil hjelpe kroppen i å produsere flere antistoffer som er mindre effektive overfor virusvariantene.

annonse

– For øyeblikket hjelper vaksinen mot alvorlig infeksjon, men en tredje dose er for øyeblikket det beste vi har. Skulle en oppdatert vaksine komme på markedet som hjelper mot virusvariantene, så vil den være det som vil brukes.

Les også: Skal vi alle danse rundt koronaviruset til evig tid?

Studiene viser også at Deltavarianten er like smittsom hos vaksinerte som uvaksinerte. En separat studie fra Singapore viser imidlertid at selv om virusmengden er like stor hos vaksinerte som uvaksinerte, så forsvinner viruset hurtigere hos de som er vaksinerte.

På landsbasis har 824 fullvaksinerte personer fått påvist koronavirus

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse