Den høyrepopulistiske regjeringens forslag til ny medielov i Polen er ifølge kritikerne et angrep på de siste frie mediene i landet. Foto: AP / NTB
annonse
annonse

Polens nasjonalforsamling har vedtatt en ny medielov.

Loven er ment å hindre at selskaper utenfor EØS har kontrollerende aksjeposter i polske medieselskaper. Det betyr at amerikanske Discovery må selge sin majoritetsandel i TVN, som er et av Polens største private TV-nettverk, og som har hatt en kritisk nyhetsdekning av regjeringen i Warszawa, skriver NTB.

Lovforslaget til ny medielov var bakgrunnen for et kaotisk og følelsesladd møte i parlamentet onsdag, der regjeringen tapte hele fire avstemninger.

annonse

Med to stemmers overvekt vant opposisjonen frem med et første forsøk på å utsette en avstemning om loven til september.

Samme kveld besluttet imidlertid parlamentets leder å holde en ny avstemning, som regjeringen vant og som gjorde at det likevel ble holdt en avstemning om medieloven sent onsdag kveld.

Statsminister Mateusz Morawiecki sparket visestatsminister Jaroslaw Gowin fra Avtale-partiet fordi han kritiserte den nye loven. Onsdag forlot partiet regjeringen.

annonse

– Det parlamentariske flertallet, limt sammen med gjørma fra korrupsjon og utpressing, forvitrer foran våre øyne, tvitrer tidligere EU-president Donald Tusk, som leder opposisjonspartiet Borgerplattformen.

Den nye medieloven blir av enkelte sett på som et være eller ikke være for uavhengige medier i Polen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon