Fotomontasje: Erik Solheim / AFP / MONEY SHARMA / Miljøpartiet De Grønne / Cornelius Poppe / NTB
annonse
annonse

Den tidligere miljøvernminister sier MDG-ledelsen tar feil om en sluttdato for oljen. Det bestemmer markedet, når den grønne energien er på plass. 

Erik Solheim da han fortsatt var sjef for UNEP på FNs hovedkvarter i Genève, Sveits, 30. august, 2016. Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone via AP.

Den tidligere SV-politikeren, som nå har meldt seg inn MDG, mener det er unødvendig med en politisk styrt avvikling av oljenæringen, slik partiet hans vil.

– Markedet vil ta hånd om en sluttdato for oljen hvis vi omstiller oss raskt, sier han til DN.

annonse

– Mye viktigere enn å diskutere datoer er å endre tankegangen fra tap-vinn til vinn-vinn. De to mektigste personene i verden, Joe Biden og Xi Jinping, snakker ikke så ofte om farene ved klimaendring og nesten aldri om vanskelighetene ved å omstille økonomien. De er opptatt av alle mulighetene i den grønne økonomien.

MDG-toppene Lan Marie Berg (t.v) og Une Bastholm. Foto: Cornelius Poppe / NT

Solheim mener regjeringen må bruke pengene på en helt annen måte enn i dag, og gjennomføre en storstilt satsing på hydrogen, havvind, batterier og annen grønn teknologi.

– Men det vil da skje på en positiv måte ved at folk ser fremtiden i hydrogen, havvind, solenergi og elektrisk transport. Den siste oljen vil bli utvunnet i det landet hvor den er billigst, ikke i Norge. Prisen på solenergi er nå en tiendedel av hva den var da jeg satt i regjering. Det er ingen tvil om retningen på den grønne revolusjonen.

annonse

Les også: Kinesisk overfiske truer verdenshavene (+)

Alle industrier kan omstilles med hjelp fra staten, sier Solheim. Han mener vi må gjøre som Kina. 

– Kina blir lett dette århundrets vinner fordi de bruker offentlige og private midler i en drastisk omstilling slik at landet skal få arbeidsplassene i den grønne revolusjonen.

Bydelen som gir rent flertall til MDG, SV og Rødt: – Vanskelig for folk på Løkka å forstå at ikke alle lever som dem (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon