Aktivistgruppen Extinction Rebellion planlegger en stor aksjonskampanje i Oslo fra 23. til 29. august. Dette bildet er fra en demonstrasjon utenfor Stortinget i 2020. Foto: Gorm Kallestad / NTB
annonse
annonse

Over hele Norden mobiliserer Extinction Rebellion (XR) til en stor aksjonsbølge i Oslo før valget.

– Det blir historisk, sier en av aktivistene, Dag Kolstø, til NTB.

Han sier at målet er at aksjonene i Oslo fra 23. til 29. august skal bli den største sivil ulydighets-kampanjen innenfor klima og miljø i Norge siden Alta-opprøret for 40 år siden, og spår hundrevis av arrestasjoner.

annonse

– Kravet vårt er at olja må stanses i sin helhet, slår han fast.

Parade, veiblokader og «sørgemarsj»

Kampanjen begynner mandag 23. august med en parade i regi av XR Ung. Paraden skal begynne ved Monolitten i Vigelandsparken klokken 10, og skal gå gjennom ambassadestrøket, forbi Slottet og ende foran Stortinget.

Klokken 16 skal de utføre en veiblokade ved Ankerbrua.

annonse

Tirsdag fortsetter de med en veiblokade ved Frederiks gate og Karl Johans gate klokken 11.

Onsdag skal det holdes en «sørgemarsj» og aksjoneres mot institusjoner i Oslo som XR holder ansvarlige for «naturkrisen».

Lørdag avsluttes aksjonene. Søndag skal de rydde opp.

Hemmelige aksjoner

Det skal også arrangeres hemmelige aksjoner og blokader gjennom hele uken.

– De er hemmelige for at de ikke skal saboteres av politiet. Vi har dialog med politiet, og de har sagt at hvis vi forteller dem om sivil ulydighets-aksjoner, så blir de nødt til å prøve å stanse dem, sier Kolstø.

XR arrangerer kurs i sivil ulydighet i forkant av aksjonene. Kolstø sier til NTB at «sivil ulydighet er en stolt tradisjon som går helt tilbake til borgerrettighetsbevegelsen».

Skandinavisk samarbeid

Aksjonene gjennomføres i samarbeid med XR i Sverige og Danmark, og arrangørenes håp er at aktivister fra hele Skandinavia skal møte opp.

Hvor mange som kommer seg inn i Norge, er imidlertid usikkert. Stadig flere regioner i Sverige og Danmark blir røde eller oransje, og bare personer med grønt koronasertifikat kan reise fritt over grensen.

annonse

«La olja ligge» og «Liv foran vekst» er aksjonskampanjens to hovedparoler.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon