LOVER FORNUFTIG FARTSGRENSE: Jonas Gahr Støre bedyrer at det med Arbeiderpartiet i regjering ikke blir Autobahn-fart når CO2-avgiften skal økes. Illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB
annonse
annonse

Lover gradvis økning.

Foran stortingsvalget 2021 har de politiske partiene på ytre venstre, ikke minst Miljøpartiet De Grønne (MDG), raslet med bruktsyklene.

De krever blant annet styrt avvikling av oljeindustrien, stans av all oljeleting, økt oljeskatt – og ikke minst opptrapping av CO2-avgiften.

annonse

Men i Arbeiderpartiet gjør leder Jonas Gahr Støre det klart at han vil tråkke på bremsen hvis MDG, Sosialistisk Venstreparti og Rødt blir for ivrige.

Les også: Stort flertall i folket for fortsatt oljeleting

– I en situasjon hvor ikke alle har tilgang på nullutslippskjøretøy og ladestasjoner i store deler av landet, er det rimelig at det på dét området er gradvis, at vi tar en noe saktere innfasing av avgiften på drivstoff, forklarer Støre til Dagens Næringsliv.

annonse

Frem til 2030 skal CO2-avgiften heves til 2.000 kroner. Til å begynne med skal bensin og diesel likevel holdes utenom. Dessuten skal økt CO2-avgift returneres til bilistene ved at halve avgiftsprovenyet går til å senke veibruksavgiften, lover Støre.

– Veibruksavgiften gir en kompensasjon på lommeboken til folk. Så vil vår skatteprofil, som gjør at folk i nederste del av inntektssjiktet sitter igjen med mer, påstår Ap-lederen.

Det er stort sett i tråd med Solberg-regjeringens linje.

Regjeringen har fastslått at økte pumpepriser som følge av økt CO2-avgift på drivstoff som er ilagt veibruksavgift, i sin helhet skal motsvares med reduserte avgiftssatser på drivstoff.

Drivstoffprisen har i dag fem variable komponenter, nemlig markedsprisen på olje, påslaget til produsentene og forhandlerne og statens veibruksavgift, CO2-avgift og merverdiavgift.

Makrell-ja fra Tórshavn, olje-nei i Nuuk

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon