Leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen, synes det er svært alvorlig at stadig flere sykepleiere vurderer å slutte eller bytte jobb. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
annonse
annonse

Ifølge en fersk undersøkelse svarer 72 prosent av sykepleierne at de har vurdert å slutte eller bytte jobb det siste året. Det er en kraftig økning fra tidligere år.

– Dette er særdeles alvorlige tall med tanke på å bevare helsetjenestene til befolkningen. Svarene deres viser at vi har en kommunehelsetjeneste i krise, uttaler Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), til tidsskriftet Sykepleien.

– Støtet for å beholde sykepleiere må settes inn nå. Å beholde blir langt viktigere enn å rekruttere inn nye, sier NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen som kommentar til Sykepleiens spørreundersøkelse.

annonse

– Dette er tall som må tas på største alvor. Vi mangler allerede 7.000 sykepleiere. Vi kan ikke miste flere, slår forbundslederen fast.

Bemanning og lønn verst
Undersøkelsen som ble foretatt blant 1.188 norske sykepleiere ble gjennomført av tidsskriftet Sykepleien, og presentert under åpningen av Arendalsuka i går.

Blant annet dårlig bemanning (69 prosent), misnøye med lønnsnivået (64 prosent), psykisk belastning (59 prosent), fysisk belastning (57 prosent) og lite tid og rom for faglige diskusjoner med kollegaer (51 prosent) var de vanligste begrunnelsene for hvorfor de vurderer å slutte i yrket.

annonse

På spørsmål fra tidsskriftet Sykepleien om hva forbundslederen mener er hovedgrunnen til at det synes å være så vanskelig å få økt lønnen, svarte hun:

– Politikerne legger alt ansvaret for å beholde sykepleiere på arbeidsgivere som KS og Spekter. Men KS mener det ikke er økonomi i kommunene til å heve lønnsnivået for sykepleierne. Finansieringen av kommunene er for svak, forteller forbundslederen til Sykepleien. 

Uten øremerking brukes pengene på andre formål
Hun viser også til at siden pengene ikke er øremerket til helsetjenesten, så brukes de fort til andre formål.

– Helsetjenestene har ingen bemanningsnorm, slik skoler og barnehager har. Det spares på å kutte antallet sykepleiere og helsefagarbeidere, og det er ingen lovkrav om hvor mange sykepleiere som er nødvendig for å ta vare på pasienter, uttaler hun til Sykepleien.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå slutter en av fem som sykepleier innen ti år etter at de er ferdig utdannet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon