Øyvind Strømmen Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
annonse
annonse

MDG-politiker Øyvind Strømmen har nylig skrevet boken «Giftpillen». Den handler om konspirasjonsteorier, hvordan de har vokst frem og konsekvensene som følger med.

Fotomontasje: Øyvind Strømmen / Berit Roald / NTB / Sylvi Listhaug / Marit Hommedal / NTB

Han sier til Aftenposten at mange tror at konspirasjonsteorier er et amerikansk fenomen. Men forfatteren nevner at vi finner noen her i Norge, og deler dem i tre sjangere:

Den første er at noen tror slemme globalister trekker i trådene og legger mørke planer. Norske politikere trekkes inn, og det hele knyttes gjerne til påstander om at klimaendringene ikke er reelle.

annonse

Les også: To artikler ble sentrale i å stemple lab-leak hypotesen som en konspirasjon – slik kan de knyttes tilbake til Anthony Fauci og Peter Daszak (+)

Den andre er at muslimene vil ta over. Noen teorier grenser mot Eurabia-teorien som blant andre Anders Behring Breivik var opptatt av. Tanker om snikislamisering kan til dels være innenfor konspirasjonsteoriene.

Den tredje som finnes i Norge er troen på at vaksinene er en del av et mørkt komplott – enten for å overvåke oss, eller bare for å tjene penger. Strømmen sier også at det finnes teorier om at pandemien ikke er reell, eller at viruset er sluppet løs med viten og vilje.

annonse

Les også: Nå er det vitenskapelig fastslått: Konspirasjons-teoretikere har en skrue løs (+)

– Men jevnt over er konspirasjonsteoriene marginale. Det er mindre av dem i Norge enn i andre land. Norge har høy tillit i samfunnet, mens mistillit gir konspirasjonsteorier bedre forhold. Norge er mindre polarisert enn det amerikanske samfunnet, derfor vil jeg påstå at det også er mindre konspirasjonsteorier her, mener han. 

NRK-journalist vil slå av internett: – Millioner av mennesker tror på løgner og konspirasjonsteorier, med religiøs overbevisning (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon