Vidar Kleppe (t.v.) og Geir Ugland Jacobsen i partiet Demokratene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB. Fredrik Hagen
annonse
annonse

Det er ikke så ofte de får omtale i de tradisjonelle mediene.

Det er i en artikkel i NRK at det gjøres et sjeldent unntak. Mens kategorien «Andre» som regel ikke blir brutt ned på partinivå, skjer det denne gangen.

«Fleire veljarar vurderer å stemme på parti som ikkje er på Stortinget i dag. Frp-utfordrar Demokratane er i vekst på målingane», står det i ingressen.

annonse
Skjermbilde NRK

I den siste meningsmålingen som Norstat gjorde for NRK og Aftenposten med 1000 spurte, fekk «andre parti» 5,8 prosent oppslutning. Nå opplyser NRK (omsider) om de nedbrutte tallene. Demokratene fikk 1,9 prosent.

Av andre småpartier fikk Pensjonistpartiet 1,1 prosent og Liberalistene 0,6 prosent på siste måling for august 2021.

Også i en såkalt «supermåling» hvor NRK stiller spørsmål til 600 velgere i hvert fylke er Demokratene størst av de andre partiene. På målingen for august får «andre» 3,9 prosent.

annonse

Blant «Andre»-velgerne får Demokratene 40 prosent, skriver NRK. Omregnet skulle det gi 1,6 prosent av det totale stemmetallet.

Den største oppslutningene Demokratene har fått de siste månedene er 3,1 prosent i en måling utført for Dagbladet i juli. Det ville gitt ett mandat på Stortinget.

NRKs målinger ville ikke gitt mandat dersom de er riktige.

Men tallene er usikre fordi antallet spurte er så lavt.

På grunn av dette blir heller ikke resultene for småpartiene vektet på samme måte som de større partiene.

– Norstat oppgir eit anslag på oppslutninga til dei små partia som er basert på talet respondentar som står bak kvart parti og oppslutninga til dei «andre» partia totalt. Vi ser at desse anslaga i stor grad svarar til talet som historisk har stemt på småpartia ved stortingsval, sier Mads Motrøen, ansvarlig for politiske målingar hos Norstat til NRK.

Folk Resett har snakket med hos Demokratene sier at vektingen byråene gjør fører til at oppslutningen viser lavere tall enn den er reelt.

13. september får vi svaret om det er ønsketenkning eller en realitet.

annonse

Partileder på motorsykkelturné: Mener Demokratene kan bli «redningen for det norske folk» (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon