annonse

Hele prosjektet kunne ramlet sammen med et brak. Men nye og gamle medlemmer dro til slutt en enighet i land i løpet av landsmøtet 29. mai. Spørsmålet er om, eller hvor lenge, det holder.

Demokratene ble startet tilbake i 2002. Av Vidar Kleppe. Før det var Kleppe prominent i Frp, han var stortingsrepresentant fra 1989, og nestleder i partiet fra 1995. Men i 2001 ble han skjøvet ut av partileder Carl I. Hagen, som beskyldte Kleppe for å være «populist».

Jan Simonsen i 1991
Foto: Lise Åserud / NTB / SCANPIX

Kleppe fikk også med seg nå avdøde Jan Simonsen i partiet. Men fra sin base i Vågsbygd i Kristiansand klarte Kleppe å samle en gruppe mennesker rundt seg som dannet en kraftfull liten gruppe lokalt. Han ble lokalpolitiker og har sittet i bystyret i mange år.

annonse

Ledervervet i Demokratene overlot han til andre i 2012, men det ble turbulens og mange lederskifter inntil Makvan Kasheikal overtok på et ekstraordinært landsmøte i 2016. Kasheikal er en 35 år gammel Kristiansand-mann som kom som flyktning fra Iran i 1998.

Mange mener Kleppe har så vel karisma som en vilje til makt. Og han jobber hardt i bakgrunnen.

Demokratene klarte aldri å markere seg nasjonalt hvor de ikke har fått mer enn ca. 3000 stemmer ved noe valg. Men i lokalvalget i 2019 gjorde Demokratene det svært bra i Kristiansand. De fikk 13,4 prosent av stemmene.

Vidar Kleppe er partiets mest profilerte politiker og stortingskandidat. Foto: NTB Scanpix
Vidar Kleppe er Demokratenes mest profilerte politiker og stortingskandidat. Foto: NTB Scanpix
annonse

– Folk ser jeg er hel ved. Jeg går ikke på akkord med min samvittighet. Jeg er en realist og en folkets mann, uttalte Kleppe til Resett rett etter valget.

Han sa han siktet mot neste stortingsvalg.

Så spoler vi fram til 2020.

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

LOGG INN

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse