Aktivister fra Extinction Rebellion har att seg inn i lokalene til Olje- og energidepartementet. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB)
annonse
annonse

En gruppe aktivister fra Extinction Rebellion blokkerte mandag foajeen til bygget som blant annet huser Olje- og energidepartementet.

Et bilde fra NRK viser sittende demonstranter inne i departementsbygningen. Utenfor bygningen kan man se en litt større gruppe demonstranter med bannere, omkring 150 mennesker.

Inne i foajeen fikk demonstrantene, som har som hovedbudskap at Norge må stanse all oljeutvinning, møte olje- og energiminister Tina Bru (H). 

annonse

Politiets innsatsleder opplyser til NTB at de ikke vil foreta seg noe så lenge alt går rolig for seg og at de avventer en eventuell begjæring fra dem som holder til i bygningen.

– De er blitt enige med politiet om at de kan stå der i rundt tjue minutter, sier operasjonsleder Cathrine Sylju til NRK.

Miljøaktivistene har varslet en rekke aksjoner i Oslo denne uka og begynte i Frognerparken mandag morgen.

annonse

– Miljøekstremister uten respekt for demokratiet.
Justispolitisk talsperson Peter Frølich fra Høyre mener aksjonistene fra Extinction Rebellion er miljøekstremister uten respekt for demokratiet.

Aksjonistene gikk mandag formiddag fra Vigelandsparken ned til Oslo sentrum, der de gikk inn i bygget som blant annet huser Olje- og energidepartementet.

– Dette er ytterliggående klimaekstremister uten respekt for demokratiet. Disse folkene kan du få billig av meg. Aksjonene har også en stor kostnad. Politiet tvinges til å bruke tid og ressurser på disse tullingene, sier Frølich til NTB.

Han peker på at aksjonistene har planlagt flere aksjoner hvor de ønsker å bli arrestert.

– Klipp deg og få deg en jobb!
Heller ikke Fremskrittspartiets leder, Sylvi Listhaug, har mye til overs for demonstrantenes aksjonsform. På partilederens facebookside kommenterer hun aksjonen slik:

Som vi sier spøkefullt på Sunnmøre: Klipp deg og få deg en jobb! Istedenfor å bruke dagtid på å okkupere et departement.

MDGs Rasmus Hansson mener Frp og Høyre ikke skjønner hva sivil ulydighet er.

– Når Sylvi Listhaug ber aksjonistene klippe seg og få seg en jobb, og Peter Frølich (H) kaller dem klimaekstremister og tullinger, viser det en total mangel på respekt for deres helt reelle frykt for hva fremtiden bringer, sier han i en kommentar.

annonse

Politiet var på forhånd varslet om en del demonstrasjoner, mens andre skulle foregår uten forvarsel.

Mandag ettermiddag hadde de fleste demonstrantene forlatt departementene og dratt videre for å aksjonere i trafikken. Blant annet sperret de Ankerbrua, før de stilte de seg opp i Majorstukrysset.

Mandag ettermiddag opplyste politiet at 19 demonstranter er pågrepet og kjørt til arresten.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon