Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
annonse

Over halvparten av all olje og gass som finnes på norsk sokkel er fortsatt under havbunnen.

Det mener Oljedirektoratet, skriver NRK.

– Jeg tror på 50 år til for olje- og gassalderen i Norge, ja. Verden trenger fortsatt olje og gass, sier Trond Omdal, som er direktør for investorkontakt i det norske oljeselskapet Okea.

annonse

Han viser til analysene fra det internasjonale energibyrået IEA, som spår at etterspørselen etter olje og gass vil stige helt fram til midten av 2030-tallet, for så å flate ut.

Om lag 40 prosent av de uoppdagede ressursene ligger i områder som ennå ikke er åpnet for petroleumsvirksomhet, og 49 prosent av de utvinnbare ressursene på norsk sokkel er produsert, mens 24 prosent ennå ikke er funnet, anslår Oljedirektoratet (OD).

Oljedirektoratet ga grønt lys til oppstart av det gigantiske Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Olje- og energiminister Tina Bru (H) mener lønnsomhet er et stikkord for hvor mye mer olje Norge bør hente opp.

annonse

– Vi har ikke noen selvstendig mål om at vi skal hente opp alt på norsk sokkel. Det som kommer til å avgjøre hvorvidt man henter opp mer, vil jo være at det er lønnsomme ressurser som selskapene kan påvise og som de klarer å bygge ut til en pris som vil stå seg i markedet, sier hun.

Hun får støtte av Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre som ikke har noen som helst planer om å avvikle norsk olje og gassindustri.

– Vi er mot sluttdato. Vi har som holdning at vi skal utvikle, ikke avvikle den industrien, for det er på skuldrene av den vi bygger de nye arbeidsplassene. Et kunstig brudd med sluttdato, det fjerner fagfolk, investeringer og mulighet til å utvikle de teknologiene vi trenger, sier Støre.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse