- Resett - https://resett.no -

Støre med nullutslippskrav for Oljefondets investeringer

Ap-leder Jonas Gahr Støre lover å endre oljefondets mandat til å ta mer hensyn til klimarisiko hvis han blir statsminister etter valget.

Støre sier han vil gjøre oljefondet til det ledende pensjonsfondet i verden innen håndtering av klima- og naturrisiko hvis han blir statsminister, melder Dagens Næringsliv [1].

Valgløftet kommer i etterkant av konklusjonene fra ekspertutvalget som leverte sin rapport om klimarisiko til finansminister Jan Tore Sanner (H) fredag.

annonse

– Klimarisiko er en vesentlig risiko for fondet, og dette bør gjenspeiles i Norges Banks forvaltning, sa utvalgets leder Martin Skancke da han redegjorde for anbefalingene i sluttrapporten fra ekspertutvalget.

Administrerende direktør Kjetil Houg i Folketrygdfondet legger frem resultatene for Statens pensjonsfond Norge og Statens obligasjonsfond per første halvår og i 2. kvartal 2021. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Støre var ikke sen med å kommentere rapporten.

– Dette går Ap inn for å gjøre – hvis vi får ansvar, sa han.

annonse

Ap-lederen peker på viktigheten av å ta et økonomisk ansvar i tråd med det han kaller klimatrusselen.

– Pensjonsfondet er ment å vare for evigheten, men klimatrusselen står i fare for å tukle med evigheten. Hvis vi skal ha et fond som sikrer høy avkastning til moderat risiko, blir det viktig fremover at fondet kritisk vurderer den finansielle risikoen som følge av klimaendringer og klimapolitikk, sier Støre.

Skancke-utvalget foreslår at det er eierskapsutøvelse, nemlig at fondet forsøker å påvirke selskapene det er investert i, som fremdeles skal være det sentrale virkemiddelet i håndteringen av klimarisiko.

Støre vil imidlertid ikke avvikle oljeindustrien i Norge.

– Norge har gått langt ut av kull, og det var en politisk beslutning. Men det viktige, og som er i tråd med Aps politikk, er å utvikle, ikke avvikle. Verden vil forbruke olje og gass fremover, da er det viktig å påvirke industriutviklingen i selskapene gjennom eierstyringen.

 

Tegn abonnement [2] eller støtt oss på andre måter [3] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474