Nestleder i Rødt Marie Sneve Martinussen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
annonse
annonse

«I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorden.»

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Slik starter bibelens skapelsesberetning, og de siste ukers debatt om milliardærer, verdiskaping og trusler om flyttemelding har fått nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen til å tenke på disse ordene. Hun sier at for å skape verdier trenger man, ifølge økonomisk teori, tre ting. Arbeid, kapital og naturressurser.

Les også: Mener Rødt støtter svertekampanje mot Demokratene: – Nå røyner det på (+)

annonse
Rødts ledertrio: Bjørnar Moxnes, Marie Sneve Martinussen og Silje Josten Kjosbakken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Arbeid innebærer alt som gir mennesker skapende kraft, fra god helse til utdanning. Kapital er alle former for ikke-menneskelige redskaper i produksjon, det være seg en plog eller en datamaskin, og i overført betydning pengene som brukes til å investere i disse produksjonsmidlene. Naturressursene er det som produseres av naturen og økosystemene, enten fornybare eller ikke-fornybare, skriver hun i Klassekampen, og sier noen ord om kapitalister:

– Milliardæren, den kloke, djerve mannen som i deler av norsk politikk er selve helten i historien, har ingen selvsagt plass i denne likningen. Det at vi trenger kapital betyr ikke at vi trenger kapitalister. 

Sneve Martinussen skriver at investeringene like gjerne kan komme fra fellesskapet, og det gjør det også når vi bygger jernbane og sykehus. Hun sier at du kan ikke se på en hammer om det er hensynet til privat berikelse eller hensynet til samfunnet som var intensjonen da hammeren ble kjøpt.

annonse

– Likevel blir vi fortalt at det er milliardærene vi skal takke for jobben vi går til, for skatteinntektene og velstanden. Han som investerer sin kapital med mål om egen fortjeneste blir framstilt som selve skaperen i samfunnet, som om vi alle hadde gått rundt uten mål og mening dersom ingen gudeliknende skikkelse ga oss retning, skriver hun, og legger til: 

Det er ikke milliardærer som skaper arbeidsplasser, det er arbeid som skaper milliardærer. De som er rikest i Norge er det fordi de eier arbeidsplassene til veldig mange mennesker, som hver dag går på jobb for å skape verdier for sine eiere.

SPANDERER GJERNE: De som vil ha kommunisme, kan flytte til Nord-Korea, mener milliardær Stein Erik Hagen, som sier seg villig til å betale reisen. Her ses Hagen på NHOs årsmiddag i 2020. Foto: Lise Åserud / NTB

Marie Sneve Martinussen mener at uten naturen mister vi grunnlaget for selve verdiskapningen. 

– Det er en grunn til at Gud skapte naturen før hun skapte mennesket, og at hun ikke engang på den syvende dag tok seg tid til å skape milliardærene.

Norske kommunister vil ha «rettferdig gjenåpning»: – Hotellkongene har fått milliarder av skattekroner (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon