Kari Elisabeth Kaski (Sv). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er olje det går i, eller stopp i olje og innføring av grønne løsninger. 

Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen. Valhall-feltet, som består av til sammen seks oljeplattformer, har hatt oljeproduksjon siden 1982. Anlegget har produsert over 1 milliard fat olje siden den gang og har som ambisjon å pumpe opp 500 millioner fat olje til før den stenges ned. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski har fått blod på tann etter at regjeringen vil stramme inn på oljeskatten. Hun ser på det som et skritt i riktig retning, men det er ikke nok. SV vil også kreve produksjonsavgift og en omstillingsavgift, sistnevnte skal øremerkes til omstilling av oljerelatert industri til det grønne skiftet. Hun lover også krav om økt CO₂-avgift og stans i oljeleting. 

Les også: Så mange vindmøller må bygges for å elektrifisere norsk sokkel (+)

annonse

– Nå starter forhandlingene med Ap og SV til høsten et helt annet sted enn de gjorde i går morges. Vi skal ha disse endringene gjennom. Det er helt uforsvarlig om Ap og Sp går inn for noe annet, sier hun til Dagsavisen, og vil ha stopp i subsidier av oljebransjen: 

– Det er et stort skritt å ta for dem, men jeg håper disse partiene erkjenner at vi ikke lenger kan subsidiere oljeindustrien. Vi må trappe ned skattefordelene og øke kostnadene for å produsere på norsk sokkel. Det er det som gjør at vi kan få stengt felt og forhindre utbygging av ulønnsomme felt, sier Kaski.

Det er valg om knappe to uker, og meningsmålingene viser at det kanskje blir en rødgrønn seier. Men det blir nok ikke flertall for Ap og Sp alene, så de må søke støtte hos SV, mulig også enten Rødt eller MDG. 

annonse

– Det er vi som er garantisten for at et rødgrønt flertall kan binde Ap og Sp til å samarbeide med venstresida og et klimaparti. Det verste som kan skje for klimaet er hvis fossilkameratene finner flertall sammen. Vi må binde dem opp, og da trenger vi et sterkest mulig SV, sier hun, og legger til:

SVs Kari Elisabeth Kaski – her sammen med partileder Audun Lysbakken. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi stiller ikke ultimatum før forhandlinger. Vi er mest opptatt av sluttresultatet, at vi får gjennomslag for en klimapolitikk og oljepolitikk som kutter utslipp.

Bydelen som gir rent flertall til MDG, SV og Rødt: – Vanskelig for folk på Løkka å forstå at ikke alle lever som dem (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon