«STIKK OG STEM»: I denne idrettshallen tilbyr Eigersund kommune COVID-19-vaksine. Etter inokulasjonen får pasienten tilbud om å forhåndsstemme i et nærliggende rom. Skjermbilde fra NRK.no. Faksimile. Foto: Øystein Otterdal / NRK
annonse
annonse

Er det ulovlig agitasjon å tilby COVID-19-vaksine i valglokalet? Nei, mener Eigersund kommune. Kanskje, antyder Kommunaldepartementet.

I Eigersund kommune i Rogaland har du i år kunnet ta COVID-19-vaksine og avlegge forhåndsstemme i en smekk. Konseptet kalles «Stikk og stem», og har til hensikt å øke vaksinasjonsgraden og valgdeltakelsen i kommunen.

Herunder ønsker kommunen å unngå at lange køer på valgdagen 13. september skaper et større smitteutbrudd blant stedets 10.000 innbyggere.

annonse

Samtidig slår valgloven fast at det ikke er tillatt å bedrive agitasjon i valglokalet. Det er dessuten forbudt å føre kontroll med hvem som møter frem og avgir stemme. Sist, men ikke minst skal valglokalet være politisk nøytralt.

Les også: Stortingsvalget 2021: Småpartier klager over «signaturkaos» (+)

Resett har kontaktet Eigersund kommune og spurt om det å tilby offentlige helsetjenester i eller ved et valglokale ikke bryter med lovforbudet mot valgagitasjon.

annonse

Dessuten spurte vi om corona-vaksinasjon, en praksis som er kontroversiell hos et mindretall i folket, kan skape negative reaksjoner hos noen stemmegivere.

Ikke et problem for vaksineskeptikere, svarer Eigersund kommune.

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon