Automatisk strømmåler registrerer og sender informasjon om strømforbruket direkte til strømselskapet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
annonse

Tirsdag kveld måtte boliger sør for Trøndelag ut med hele 1,35 kroner per kilowattime.

Høyspentledning på den såkalte Vinstralinja i Lillomarka i Nittedal i januar i år. Strømnettet i Norge må oppgraderes, og kostnaden kan ende hos forbrukeren. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

– Om sommeren har vi aldri hatt høyere priser, sier Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight AS til Nettavisen.

Den høye prisen er en kombinasjon av værforhold og avgifter. En kjølig vinter med lite nedbør, og en sommer uten vind har skapt etterspørsel etter kraft fra kull og gass. 

annonse

Les også: Kjempestore rotorblader hoper seg opp som søppel verden over (+)

– Kull og gass har fått tidenes høyeste utslippsavgift, og når det er knapt med fornybar energi i markedet, kommer det mer kull, sier Lilleholt.

Mye av det som betales over strømregningen er miljøavgifter: 

annonse

– Det er blitt kjempedyrt å bruke CO₂ i EU-markedet nå – alle utslipp er blitt veldig kostbare. Det gjenspeiles også i prisene på diesel og bensin, og dette er egentlig en del av det samme.

Les også: Har stått i stormen før – nå er Hans Borge blitt daglig leder i Klimarealistene (+)

Han tror at selv med en normal høst så vil prisene fremdeles være høye. 

– Jeg vil egentlig advare. Markedet tror på normalisering framover, men i mitt hode kan vi få like høye priser – eller langt høyere. Det blir vesentlig dyrere for norske forbrukere. Det kan fort dreie seg om 2.000 kroner i måneden for en vanlig husholdning som forbruker 20.000 kilowattimer i året.

Han sier at utenlandskablene drar prisene opp. 

Automatisk strømmåler og faktura fra strømselskapet NorgesEnergi. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– For ett år siden var det nesten gratis strøm – i akkurat det samme området med akkurat de samme utenlandskablene. Da rant det over og prisene falt til bunns.

Lilleholt regner med at svingninger vil bli enda vanligere etter hvert som mer og mer av strømmen kommer fra fornybar energi. 

NVE forsøker seg på nok en vri for å fordoble strømregningen din! (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse