VIL IKKE SVARE: Med diplomatiske finurligheter og språklige unnamanøvrer vrir Utenriksdepartementet (UD) seg unna Resetts spørsmål. Men noe tyder på at UD, her ved utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H), vil kunne anerkjenne en regjering utgått fra Taliban. Arkivbilde. Foto: Geir Olsen / NTB
annonse
annonse

15. august ble Afghanistans lovlige regjering styrtet av væpnede opprørere. Et samlet pressekorps og fire hjelpeorganisasjoner i Norge omtaler likevel Afghanistans regjering som «avgått».

Etter Kabuls dramatiske fall 15. august var norske medier og NGO-er raske med å omtale Afghanistans regjering som «avgått» – ikke engang «avsatt», men «avgått».

– Vi minner Norge om at de i dialog med Taliban og den nylig avgåtte regjeringen (Resetts fremheving) har kommet med lovnader om fortsatt støtte til Afghanistan.

annonse

Det sa Afghanistankomiteen, Care, Norsk Folkehjelp og Flyktninghjelpen i en fellesuttalelse hvor de ba Norge sende diplomater til Kabul og «innlede dialog» med Taliban.

– Den avgåtte afghanske regjeringen, proklamerte VG.

Når et samstemt pressekorps og de fire største hjelpeorganisasjonene retorisk har avsatt Afghanistans lovlige regjering, stiller spørsmålet seg hva den norske regjeringen mener om saken. Anerkjenner de fortsatt Afghanistans lovlige regjering?

annonse

Men da Resett kontaktet Utenriksdepartementet, ville de ikke svare på om Norge anerkjenner Afghanistans president Ashraf Ghani, hans visepresident Amrullah Saleh – som har utropt seg til interimpresident i Ghanis eksil – eller Taliban.

En uvanlig, men listig diplomatisk vri gjør nemlig at Utenriksdepartementet kan åle seg unna å måtte ta stilling til noe som helst som skjer i Afghanistan.

Noe tyder likevel på at Norge vil kunne anerkjenne Taliban.

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

LOGG INN

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon