En gruppe AUF-ere hadde samlet seg utenfor Samfundet i Trondheim torsdag kveld eter partilederdebatten, for å gratulere Ap-leder Jonas Gahr Støre med vel blåst debatt. En AUF-er i 20-årene ble slått ned av en mann som skal ha ropt «Breivik hadde rett. Dere skal alle dø». Foto: Gorm Kallestad / NTB
annonse

En mann skal ha slått ned en 20-åring fra AUF utenfor Samfundet i Trondheim etter partilederdebatten torsdag og ropt «Breivik hadde rett. Dere skal alle dø».

Mathias Solli (20) ble slått ned av mannen, skriver Adresseavisen.

Solli hadde på seg AUF-genser. Det var flere vitner til hendelsen, deriblant tidligere AUF-ledere i Trøndelag, Julie Indstad Hole og Håkon Einarsve.

annonse

De forteller at mannen – som anslås å være i 60-årene – hoiet og ropte mot AUF-erne på lang avstand før han kom bort til dem. Angrepet mot Solli skal ha skjedd da 20-åringen ba mannen om å gå vekk, og beskrives som uprovosert.

Kritisk til politiets håndtering

Flere av AUF-medlemmene som var til stede, er kritiske til politiets håndtering av hendelsen.

– Det jeg reagerer på, er at innsatsleder sier til oss at hvis dere synes det er truende å være her, må dere forlate området, sier Hole.

annonse

Politiet i Trøndelag bekrefter at de rykket ut i til en voldshendelse utenfor Samfundet, men at de ikke fant gjerningspersonen.

Ba dem reise hjem

– Innsatsleder skal ha sagt noe som at «hvis dere føler dere så utrygge, er det kanskje like greit at dere trekker dere unna, for vi har ikke anledning til å ta ansvar for dere nå», bekrefter politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Han sier at patruljens oppgave var å sikre partilederne, og at de derfor ikke kunne ta vare på AUF-erne.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til Adresseavisen at han er rystet etter hendelsen.

Støre: – Ikke overrasket

I en kommentar til NTB sier Støre at hendelsen er sjokkerende, men ikke overraskende.

– Gang på gang blir AUF-ere utsatt for hets og hat – i kommentarfelt, på meldinger og med tilrop. Det som skjedde i går, er nok et eksempel på at ord og holdning kan føre til handling. Ekstra alvorlig er det når hatet knyttes til terroristen fra 22. juli, og det hviler et tungt ansvar på hele storsamfunnet for å slå ring rundt ungdommene som utsettes for dette.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse