Ketil Solvik-Olsen. Foto: Berit Roald / NTB
annonse
annonse

Det vil også bli en bråbrems i norsk økonomi, og vesentlig økning i arbeidsledighet samt en svekkelse av næringslivet. 

Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen. Valhall-feltet, som består av til sammen seks oljeplattformer, har hatt oljeproduksjon siden 1982. Anlegget har produsert over 1 milliard fat olje siden den gang og har som ambisjon å pumpe opp 500 millioner fat olje til før den stenges ned. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Både statens skatteinntekter og landets eksportinntekter vil oppleve reduksjon på flere hundre milliarder kroner, skriver Ketil Solvik-Olsen i Aftenbladet

Aftenbladet skrev om hvordan en rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB) slo fast at kutt i norsk petroleumsaktivitet ville kutte globale utslipp. Solvik-Olsen skriver at SSB og enkelte forskere hevder en reduksjon vil komme av at Opec vil bruke sin markedsmakt til å presse opp prisene fremfor å øke sin produksjon.

annonse

Les også: Forsikringsselskap hiver seg på klima-aktivisme: – Vi har betydelig innkjøpsmakt (+)

– Reflekter over det! Skal vi gi opp vår energimakt, petroleumsnæring og inntekt i håp om at Opecs egeninteresse tilsier at de driver opp energiprisene og derved reduserer globalt energiforbruk, som vil redusere CO₂-utslipp?

Solvik-Olsen synes det er hårreisende at norske «miljøpolitikere» står i fare for å gjøre Opecs egeninteresse til Norges viktigste klimapolitiske virkemiddel.

annonse

Les også: Stor økning i klimarelaterte miljøkatastrofer, sier FN og NTB. Men stemmer det? (+)

 – Hvor mye av sin oljeinntekt vil Opec bruke på å utvikle miljøteknologier? Hvor tungt ligger miljøvern i kulturen i styrerommene i Midtøsten og Russland? spør Solvik-Olsen, og sier at han tror på fremtiden: 

Goliat-feltet utenfor Hammerfest. Oljen produseres om bord og sendes med tankere til Europa. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB

– Jeg tror sterkt på en verden som i fremtiden domineres av rimelig fornybar energi og kjernekraft. Det vil redusere klodens avhengighet av olje, kull og gass hvor mange av dagens eksportører ikke legger vestlige idealer til grunn. Men volumene vi snakker om er så store at det tar tid å endre. Vi må sikre at denne vekslingen skjer uten å skape sosial uro, undergrave vårt næringsliv eller leke med autoritære ideer.

 

Les også: Så mange vindmøller må bygges for å elektrifisere norsk sokkel (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon