Finansminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Lise Åserud / NTB
annonse
annonse

Senterpartiets plan om å gi avgiftskutt på biodiesel for å få ned utslippene  stoppes trolig av Esa mener Finansdepartementet.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums plan for å kutte utslipp er blant annet å innføre lavere avgift for biodiesel som blandes inn i drivstoffet, skriver NRK.

I et brev til Stortinget viser finansminister Jan Tore Sanner (H) til EØS-tilsynet Esa og mener det er usannsynlig at de vil godkjenne planen.

annonse
Sigbjørn Gjelsvik (SP) under den muntlige spørretimen på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB

Årsaken er at EØS-regelverket ikke tillater «dobbel virkemiddelbruk»: Statsstøtte i form av avgiftsfritak til biodrivstoff, som også er underlagt et såkalt omsetningskrav.

Sps forslag kommer etter at regjeringen innførte veibruksavgift på alt flytende biodrivstoff.  I sitt alternative budsjett for 2021 foreslår Sp å halvere veibruksavgiften på biodrivstoff innenfor omsetningskravet, noe Sanner altså ikke tror kan gjennomføres.

Det mener finanspolitiker Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet at Sanner ikke skal ta for gitt.

annonse

– Skulle det likevel vise seg å bli problemer med Esa, finnes det uansett flere andre måter å oppnå ønsket effekt på, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon