Illustrajonsbilde: REUTERS/Sarah Meyssonnier
annonse
annonse

For en uke siden rapporterte Resett at en rekke fagfolk, deriblant leger og akademikere, hadde signert et opprop mot «generell covid-vaksinering av barn». Nå har NRK laget en sak på at også fremtredende politikere i to partier signerte.

Vaksinering av barn fra 12 til 15 år er nå i gang etter at regjeringen åpnet for det i forrige uke. Fra stortingspartiene er det særlig politikere fra KrF, men også noen fra MDG, som har underskrevet oppropet.

I oppropet kreves det at all koronavaksinering av barn stanses, at styrking av immunforsvaret må komme mer i fokus, og at «velprøvde» medikamenter til forebygging og tidlig behandling av covid-19 tilgjengeliggjøres.

annonse

«Ingen barn må utsettes for alvorlige bivirkninger fra covidvaksiner. Vi har ingen barn å miste. La barna være i fred», heter det i oppropet.

Førstekandidat for Kristelig Folkeparti (KrF) i Troms og Finnmark, Truls Olufsen-Mehus, er blant dem som ytrer seg. Han viser til at FHI selv omtaler covid-19 som «lite farlig for barn og unge».

– Derfor mener jeg at barn som ikke har behov for vaksiner – fordi vi vet det ikke er en barnesykdom – skal slippe å måtte risikere å bære alvorlige bivirkninger, sier han til NRK.

annonse

– Alvorlige bivirkninger er reelle, og det har allerede vært registrert 31 alvorlige bivirkninger i aldersgruppen fra 0-19. Og det er før vi har startet med å rulle ut massevaksinering av disse, sier KrF-politikeren.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttets ledelse er helt uenig.

– Det er en del misforståelser ute og går. Vi har anbefalt at 12-15-åringer skal få et tilbud om vaksinasjon fordi at risikoen ved å gjennomgå sykdommen er større enn risikoen ved å bli vaksinert, sier han.

I en separat henvendelse skriver KrF-politiker Tor Eirik Halvorsen, som også har signert oppropet, til Resett at han mener at vaksineringen av barn og motstanden mot det er «vår tids viktigste sak».

Hele oppropet går som følger;

«Vaksinering innebærer for barn en uforholdsmessig stor risiko, ettersom disse ikke har direkte behov for vaksinen (også om en ser på midlertidige plager som post-covid-syndrom, viser forskningen at barn i liten grad er rammet av dette, og at de kommer seg raskt)

Forskning viser at gjennomgått sykdom gir langt sterkere immunitet enn vaksinering. 

Det er uetisk å gå ut med en anbefaling som utsetter barn for unødig risiko, og som legitimerer at foreldre kan og bør bruke dem som en brikke i de voksnes beskyttelse. Det hjelper ikke å si at vaksinering er frivillig når regjeringen anbefaler koronavaksinering av barn og koronasertifikatet ligger der som et insentiv til å måtte ta vaksinene for å kunne bevege oss fritt. Vi frykter at mange foreldre vil da ikke foreta en veloverveid vurdering, men bare tenkte kortsiktig og pragmatisk og si, “Du må ta vaksinen, jenta mi, ellers får vi ikke reist på vinterferie”. Andre foreldre vil oppleve et press fra kommunen, skolen og andre om at barna skal vaksineres fordi flokkmentaliteten vil for mange bety at man blir stående utenfor hvis man ikke ønsker vaksineringen. Også barna selv kan kanskje kunne komme til å oppleve å bli behandlet annerledes av lærere og andre barn. Det er ikke flokkmentalitet vi trenger, men flokkimmunitet, og den oppnår barna best selv.»

annonse

Oppropet er signert av:

Simon Friis Larsen Gruppeleder, Rælingen KrF
Susanne Heart Folkevalgt Fylkespolitiker Rogaland, MDG
Truls Olufsen-Mehus Stortingskandidat, Troms og Finnmark KrF
Kjetil Elvevold Dr Scient
Birger Sørensen Vaksineforsker
Dag Bratlid Professor Emeritus barnelege
Halvor Næss Overlege og nevrolog
Arne Nakling Lege spesialist indremedisin og geriatri
Gunnar Nerdrum (Sr.) Høyesterettsadvokat
Ingelinn Lossius-Skeie 1. vara til Stortinget for Agder
Jarle Jacobsen Lokallagsleder, Sveio KrF og fylkesstyremedlem i Vestland KrF
Helene Winther Gjerløw Folkevalgt MDG / Spesialpedagog
Barbro Urke Folkevalgt MDG / Jordmor og Sykepleier
Runi Rogers Mikrobiolog
Maryon Østhus Styreleder, Karmøy KrF
Tor Eirik Dahle Halvorsen Hammerfest KrF
Marianne Aase Bioingeniør / Færder MDG
Ann Elisabeth Caldecourt Søndre Land MDG
Trygve Hannevold Psykologspesialist / Hamar MDG
Odin Engebraathen Horten MDG
Merete Håstø Albertsen Karmøy KrF
Katrine Lilleland Kulturarbeider
Cecilie Tveteraas Hauge Lege
Victoria Øvregaard Lege
Anne Marie Ulvolden Helsesykepleier
Anne Cecilie Kristensen Advokat
Alf Jørgen Kjærås Tidligere politietterforsker
Ole Bjørn Gjøsæter Dr Ingeniør
Kristian Fagerland Mikrobiolog / Kiropraktor
Stig Braathen Kongsvinger MDG
Einar Eskeland Lege
Barbro Paulen Advokatfullmektig
Thor Eivind Sund Barnevernspedagog
Kari Mette Singstad Overingeniør
Rune Hellerud Politibetjent
Christopher Lien Fysioterapeut og Klinisk Psykolog
Bente T Aasemoen Nilsen Helsesykepleier
Solfrid Anette Økland Helsesykepleier

 


ELLER

Du vil motta en e-post med en link for å bekrefte din signatur. For å sikre at du mottar e-postene våre, vennligst legg til [email protected] i adresseboken din eller i listen over trygge avsendere.

Merk at du ikke kan bekrefte signaturen din ved å svare

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon