Siden midten av august er rundt 1.000 personer evakuert fra Afghanistan til Danmark. Fram til juni har landet betalt Storbritannia for å ta imot 23 afghanske tolker som har jobbet for danske styrker i Afghanistan. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix via AP / NTB
annonse
annonse

Opplysningene er bekreftet av det danske forsvarsdepartementet.

Fram til juni i år betalte Danmark Storbritannia for å ta imot 23 afghanske tolker som har jobbet for danske styrker i Afghanistan, skriver Berlingske.

Kun 5 av 139 asylsøknader fra afghanske tolker ble fram til juni godkjent av Danmark.

annonse

– Jeg har aldri tidligere, verken i mitt arbeid for FN eller EU eller som advokat i Danmark, sett en lignende ordning, sier advokat og spesialist i asylrett, Poul Hauch Fengerhan til avisen.

Les også: Norge kan ikke lenger ha åpne grenser og fri flyt av lykkejegere og asylsøkere

– Danmark betaler for å slippe det juridiske ansvaret de har for tolkene ved at vi betaler et beløp for å sende dem til Storbritannia, som overtar det humanitære ansvaret som ellers ville ha vært vårt, legger han til.

annonse

Det er ikke kjent hvor mye danske myndigheter har betalt

Beløpet er basert på hva det kostet britene «å vurdere dokumentene til de 23 tolkene og evakuere dem, og hva det ville koste Storbritannia å integrere dem, inkludert hvor mye det ville koste i sosiale ytelser i fem år for de 23 tolkene», skriver Berlingske.

Danmark vil sende asylsøkere tilbake til Afghanistan

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon