Fotomonasje: Idrees Abbas/REX /Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock
annonse

Frp snakker om snikislamisering, men tenker vi over hva som påvirker oss? 

USAs president Joe Biden. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

– I skarp kontrast til motstanden og frykten for muslimsk innflytelse står omfavnelsen av en annen påvirkning: amerikaniseringen. Den mottar vi uten særlige motforestillinger, skriver Ingeborg Vardøen i Utrop, og sier at Amerika er moderne: 

– Amerika har lenge vært ansett som selve lykkelandet, der alt er større og bedre enn andre steder. Å være moderne har vært å være amerikansk. Vi er overøst av reklame for alt fra «donuts» og Coca Cola til all verdens andre merkevarer herunder Disney, McDonald’s, Nike, Adidas og Pepsi. 

annonse
Taliban sier de ikke vil styre Afghanistan like strengt som da de satt med makten fra 1996 til 2001, men det har ikke vært nok til å berolige dem som frykter gruppens hevn. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB

Les også: Frps Jon Helgheim stiller til debatt hos Islam Net: – Uten meg der, ville det blitt en kosestund (+)

Vardøen har hatt opphold i Somalia og arbeidet med Somalia-relatert tematikk gjennom flere tiår. Hun sier at særlig ungdom er påvirket av amerikansk livsstil i klær, mat, musikk og ikke minst et språk, med slang og banning som er temmelig forskjellig fra engelsken de fremdeles lærer på skolen. 

– Innflytelsen fra Amerika er kanskje mest synlig blant ungdommer, men er tydelig i hele samfunnet, i politikken, i forretningslivet, i helsevesenet, i utdanningssystemet, i sport og idrett og, ikke minst, i media. 

annonse

– For femti år siden reagerte folk på venstresiden på «amerikansk kulturimperialisme». Den skepsisen ser ut til å ha stilnet. 

Vardøen skriver at Norge er USAs trofaste allierte, og følger villig amerikanernes leder. I lyset av de siste ukers hendelser går det vel an å spørre om det alltid er like klokt?

Massiv bistand fra Norge til land som har dødsstraff for å forlate islam: – Hjelper lite å true med å kutte i bistand (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse