Illustrasjonsbilde. Graffiti i Hongkong avbildet 31. august, 2019. (AP Foto/Jae C. Hong)
annonse

De nye lokalpolitikere i Hongkong som overtar etter at hundrevis har gått av i protest, blir tvunget til å sverge troskap til Kina.

En gigantisk skjerm viser Kinas president Xi Jinping synge nasjonalsangen under en flaggheising ved arrangementet som markerte 100-årsdagen til det kinesiske kommunistpartiet, på Himmelske freds plass i Beijing, Kina 1. juli 2021. Foto: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins.

260 lokalpolitikerne har gått av, det er mer enn halvparten av de 452 folkevalgte, skriver NTB.

– Edsavleggelsen har blitt regimets verktøy for å holde deg i tømmene. De ønsker å fjerne den demokrativennlige leiren i Hongkong, sier den tidligere lokalpolitikeren Debbie Chan, som gikk av i juli, til AFP.

annonse

Les også: WHO-rådgiver: Det var Kina selv som gjennomførte undersøkelsene i Wuhan (+)

Seremoni foregår bak lukkede dører. Selv om de blir tvunget til å avlegge ed, blir de også kontrollert, og de som ikke godtas av den nasjonale sikkerhetskomité blir diskvalifisert. 

– Hvis vi har tvil rundt visse lokalpolitikeres edsavleggelse og ikke fullt ut kan stole på om de har sverget lojalitet og troskap, gir vi dem sjansen til å forklare seg. Hvis deres troskap blir erklært ugyldig, blir de diskvalifisert, sa Hongkongs leder Carrie Lam tidligere i uken.

annonse

Lokalpolitikerne er de eneste innbyggerne får lov til å velge selv. Deres oppgaver er kun praktiske, slik som bussruter, søppeltømming og lekeplasser.

Resett intervjuer indisk Kina-ekspert: – Beijing ønsker å eksportere sin styringsmodell til verden (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse