- Resett - https://resett.no -

Endret reglene for å erklære noen død – nå rømmer organdonorene

I slutten av august ble kriteriene for når leger kan erklære noen tilstrekkelig død for organdonasjon i Norge endret. Det skal kort sagt mindre til enn før.

– Samlet sett har Beslutningsforum kommet til at det er riktig å vektlegge hensynet til at flere skal kunne få flere organer, sa Baard-Christan Schem, fagdirektør i Helse Vest da endringen ble kjent

Oslo universitetssykehus har laget prosedyrene for metoden.

annonse

– Det er viktig å få frem at Oslo universitetssykehus har laget særdeles detaljerte prosedyrer, som sikrer til at man tar maksimal hensyn til forsvarlighet og grundige vurderinger i prosessen, sa han til NRK [1].

Tidligere var det slik at pasienten måtte liggende på respirator til det var helt sikkert bekreftet at hjernen ikke lenger hadde blodtilførsel. Hjernedøden skulle dokumenteres med røntgenbilde.

NRK beskriver den nye metoden slik:

annonse

«Med den nye metoden kobles respiratoren fra før hjernen er helt ødelagt. Det skal bare gjøres når legene har bestemt at videre behandling er nytteløs. Når pusten og hjertet stanser, skal legene vente i 5 minutter, uten å gjøre hjerte- lunge-redning. Deretter gjør de flere nevrologiske tester, som for eksempel om pupillene reagerer på lys. Så erklæres pasienten død.»

Deretter starter en prosedyre hvor man pumper blod i nedre del av kroppen til de organene man trenger å holde liv i før transplantasjon, men blokkerer blodet fra å sirkulere i overkroppen og hodet.

Det får en del til å bli skeptiske. Er legene redde for at hjerne kan begynne å fungere igjen? Hvorfor skulle ellers blodet måtte hindres fra å sirkulere i resten av kroppen?

– Jeg leste om nyheten, og så ble jeg redd for hva som kunne skje med meg hvis jeg havnet i en ulykke. Jeg har meldt fra til familie og nære at jeg ikke lenger er organdonor, sier Anders Fürstenberg til NRK [2].

Og han er ikke alene.

Samme dag den nye metoden ble godkjent, slettet 100 nordmenn donorkortet sitt. Dagen etter slettet 58 personer donorkortet. En uke senere var antall digitale makuleringer kommet opp i 221. Dette er rekordhøy, bekrefter Helsenett til NRK.

Motivet fro endringene var at det skulle øke tilgangen til organer fordi de kunne høstes tidligere. Nå kan det i stedet se ut som tilgjengelige organer går med fordi mange trekker seg fra å stå på listene.

Tegn abonnement [3] eller støtt oss på andre måter [4] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474