DELER MED BARNA: Foran stortingsvalget 2021 er Ap-leder Jonas Gahr Støre god for 140 millioner, mener Kapital. Til dette bidrar morsarven, hvorav Støre beholder halvparten og gir halvparten videre til barna uten eventuell arveavgift. Bildet viser Støre under partileder-debatten i Bergen 31. august. Ved siden av ham ser vi statsminister Erna Solberg (H), som påstås å ha en opptjent fremtidsformue på 20-30 millioner kroner. Foto: Marit Hommedal / NTB
annonse

Med 140 millioner i bankinnskudd og eiendom skal Ap-lederen kjempe for økonomisk likhet.

I 2017 ble Jonas Gahr Støres million-formue, hans fondsplasseringer og ikke minst påstått bruk av sort arbeidskraft på familiehytta plutselig en stor snakkis. Eksperter mente saken kan ha bidratt til Støres nederlag i stortingsvalget samme år.

Siden da har Støre konvertert alle sine verdipapirer til bankinnskudd. Det skjedde samtidig som Støre innførte full medie-åpenhet om sin skattemelding.

annonse

I en reportasje 24. juni i år så Kapital nærmere på Ap-lederens aktiva og passiva. Da kom det Hegnar-eide tidsskriftet frem til at Støre nå er god for rundt 140 millioner kroner, en oppgang fra stortingsvalget 2017.

Til økningen bidrar arv fra avdøde Unni Støre.

Støres mor gikk bort tidligere i 2021. Utover arv fra henne, som etterlot seg rundt 80 millioner kroner fordelt på Støre og hans to søstre, bidrar generell oppgang i bolig- og hytteprisene til at Støre nå er enda rikere, skriver Kapital.

annonse

– Så lenge jeg er leder av Arbeiderpartiet, vil jeg ikke eie verdipapirer eller aksjefond, har Støre tidligere klargjort.

Kapital lister opp Støres eiendeler med omtrentlig markedsverdi, nemlig bankinnskudd, enebolig i Oslo og hytte på Sørlandet. Dessuten regner Kapital med Støres statsrådpensjon, og kommer dermed frem til en reell nettoformue på 140 millioner.

Av morsarven gir Støre halvparten videre til barna.

Ungene til Støre slipper dermed å skatte av de rundt 12 millioner kronene hvis en eventuell rødgrønn regjering gjeninnfører arveavgiften etter valget. Tilsvarende arver Støre selv rundt 15 millioner kroner før han eventuelt gjeninnfører arveavgiften.

Det er imidlertid ikke bare Støres formue som er i fokus om dagen. Forleden hevdet investor Øystein Stray Spetalen i Nettavisens studio at statsminister Erna Solberg (H) i virkeligheten har en skjult formue på 20 millioner kroner.

annonse

Grunnen, mener Spetalen, er at Solberg skal ha opparbeidet seg en solid pensjon på 20-30 millioner kroner, og det uten å betale formuesskatt.

– En person i offentlig sektor, for eksempel Erna Solberg, har vel en statspensjon på 20-30 millioner, tenker jeg, som ligger der skjult. Den slipper hun unna formuesskatt på, mente Spetalen.

Dette satte Spetalen opp mot selvstendig næringsdrivende, som må spare til pensjon selv og angivelig betale formuesskatt av hele beløpet.

Påstanden tilbakevises av Statsministerens kontor.

– Statsministeren er omfattet av en egen pensjonsordning for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer som innebærer maksimalt 57 prosent av sluttlønn utbetalt i alderspensjon, skriver statssekretær Rune Alstasæter til Nettavisen.

Alstasæter legger til at ingen i Norge, ei heller selvstendig næringsdrivende, betaler formuesskatt av midler oppspart i tjenestepensjon eller individuell pensjonssparing.

Solberg tjener litt over 1,7 millioner i året, og vil dermed få inntil cirka 1.000.000 kroner i årlig pensjon. Summen ganges med antallet utbetalingsår. 25 års utbetaling etter oppnådd pensjonsalder på 65 år utgjør dermed rundt 25 millioner kroner.

Det er disse pensjonsrettighetene Spetalen mener er en fremtidig formue som Erna Solberg og hennes barn neppe bare vil bruke på mat og strøm, men som også strekker til slikt som boligkjøp, aksjeinvesteringer og innskudd på sparekonto.

Men Spetalen tar feil om formuesskatt, mener pensjonsekspert Alexandra Plahte.

annonse

– Selvstendig næringsdrivende står fritt til å etablere en egen pensjonsavtale. Da får de akkurat de samme vilkårene som gjelder for vanlige arbeidstakere. Har man innskuddspensjon, er det ingen skatt på den løpende avkastningen og heller ingen formuesskatt på pensjonsbeholdningen, opplyser Plahte til Nettavisen.

Ap-utfordrer vil hverken ha arveavgift eller formuesskatt (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse