FRYKTER ØKONOMISK KOLLAPS OG MASSEDØD: Generalsekretær António Guterres er blant dem som deltar på giverkonferansen for Afghanistan i Genève i Sveits. Arkivfoto: John Thys / Pool Photo via AP / NTB
annonse
annonse

Regjeringen vil gi 100 millioner kroner mer i humanitær støtte til afghanerne, men vil samtidig redusere den langsiktige bistanden til landet.

Pengene går til FN-organisasjoner som driver hjelpearbeid i landet, samt Røde Kors. Alle midlene er penger som før Talibans maktovertakelse skulle gått til langsiktig bistand, fremgår det av en pressemelding som regjeringen sendte ut i dag i forbindelse med FNs giverkonferanse for Afghanistan som pågår nå.

– Over 18 millioner mennesker i Afghanistan trenger nå beskyttelse og livreddende assistanse, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som er blant cirka 40 ministre som deltar på FN-konferansen i Genève.

annonse

Ifølge FN-anslag trenger landet nesten 5,3 milliarder kroner i bistand innen desember. Pengene skal blant annet hindre at vannforsyninger, sanitæranlegg og helsetjenester bryter helt sammen.

Ifølge FN lider nå 93 prosent av landets husholdninger under matmangel og FN ber også om penger til å gi 3,5 millioner internt fordrevne tak over hodet, samt til å støtte utdanningsprosjekter til kvinner og jenter.

Det er stor enighet om at behovet for humanitær hjelp til Afghanistan er enormt, men vestlige land er samtidig bekymret for hvordan det islamistiske Taliban-regimet vil bruke pengene. Derfor ønsker flere giverland å knytte betingelser til hjelpen.

annonse

Norge ikke alene om å stille krav til Taliban
Norge er ikke det eneste landet som i dag varslet om en omprioritering fra langsiktig bistand til mer akutt hjelp. Flere andre land har gjort det samme. Bakgrunnen er at de vil holde tilbake midler frem til Taliban har vist at de vil respektere visse krav giverlandene stiller.

– Dette (langsiktig bistand) krever ordentlig tilgang for humanitære organisasjoner i Afghanistan, så vel som at hjelpearbeidere ikke må frykte for trakassering og vilkårlige restriksjoner fra Taliban, sa Tysklands utenriksminister Heiko Maas under dagens giverlandskonferanse.

FNs generalsekretær António Guterres, som er til stede i Genève, advarte før helgen mot økonomisk kollaps og massedød hvis ikke verdenssamfunnet går i dialog med Taliban.

– Det er vår plikt å utvise solidaritet med folk som lider og der millioner risikerer å dø av sult, sa FN-sjefen.

Krisen som bygger seg opp, skyldes blant annet at Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet stanset alle utbetalinger til Afghanistan da Taliban tok makten i midten av august.

Frykter økt flyktningstrøm
– Dag for dag reduseres vår mulighet til å hjelpe. Når Verdensbanken fryser støtten, får det enorme konsekvenser for mulighetene til å skaffe medisiner, til å betale lønn til leger og sykepleiere og jordmødre, rett og slett for vår evne til å hjelpe alle de som trenger det, sier Afghanistans helseminister Wahid Majrooh, som er den eneste statsråden fra Ashraf Ghanis avsatte regjering som fortsatt møter på jobb i Kabul, til Bistandsaktuelt.

Flyktninghjelpen er blant de organisasjonene som fortsatt er på plass i Afghanistan. Landdirektør Astrid Sletten møtte i forrige uke landets nye utviklingsminister Muhammed Younas Akhundzada, et møte hun ifølge NRK var godt fornøyd med.

– Taliban-ministeren hadde med seg en rekke beskjeder som han ville jeg skulle videreformidle til Verdensbanken, Nato og EU, noe jeg akter å gjøre, sier hun.

annonse

Selv om vestlige land er kritiske til Taliban, ønsker de å hindre at situasjonen fører til en flyktningstrøm. I helgen advarte FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi om at mange afghanere kan komme til å søke tilflukt i utlandet både som følge av økonomisk kollaps, nye krigshandlinger og menneskerettighetsbrudd.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon