- Resett - https://resett.no -

Slik oppsto begrepet «velferdsprofitør»

Vi har alle hørt tale om «velferdsprofitør», men få vet at det er Linn Herning i alliansen For Velferdsstaten og Magnus Marsdal i Tankesmien Manifest som står bak. 

Magnus Marsdal. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I 2015 gav Manifest Forlag ut Linn Hernings bok Velferdsprofitørene. Den skal være et resultat av fem års arbeid med å samle historier og fakta om dem som tjener penger på skattefinansierte velferdstjenester.

Les også: Mener Rødt støtter svertekampanje mot Demokratene: – Nå røyner det på (+) [1]

annonse

– Da jeg begynte i For Velferdsstaten i 2010 var fortellingen om privatisering av velferdstjenester at det var «å slippe alle gode krefter til». Jeg synes at det var et veldig forskjønnende bilde, sier hun til Vårt Land [2], men hun er usikker på opphavet til det moderne ordet:

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Jeg er ikke sikker på hvor ordet «velferdsprofitør» kom fra. Men det jeg gjorde var å dokumentere en reell utvikling i velferdstjenestene, og så ga jeg det et ord. Dokumentasjonen, ikke ordet, er årsaken til at boken hadde så stor effekt.

Les også: Bydelen som gir rent flertall til MDG, SV og Rødt: – Vanskelig for folk på Løkka å forstå at ikke alle lever som dem (+) [3]

annonse

Manifest, som er finansiert av fagbevegelsen, gjorde god profitt på boken, og Marsdal bestilte en meningsmåling: «Hva synes du om følgende forslag: Private tilbud innen sykehus, eldreomsorg, skole, barnehage og barnevern skal kun drives av ideelle aktører, ikke kommersielle».

– Vi oppdaget en «grand canyon» mellom folk flest og en politisk elite, sier Marsdal, og at det opptar mange:

– Vi kom til at privat profitt på fellesskapets velferd kan bli et svært spørsmål.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er engasjert i kampen mot «velferdsprofitører».

– Jeg tror mange på venstresiden og i fagbevegelsen ikke tenkte klart om dette før Linn Hernings bok og Manifests strategiske arbeid. Nå har dette blitt en etablert sak, sier Moxnes.

NRK: Rødt er for deg, meg og alle (+) [4]

Tegn abonnement [5] eller støtt oss på andre måter [6] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474