Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Synes du strømprisene allerede har steget mye? Eksperter spår at det bare er begynnelsen.

Den 1. oktober kobles Norge opp mot Storbriannias rådyre kraftmarked gjennom sjøkabelen North Sea Link. Prisen på kraft i landet er fire ganger så høyt som i Norge med over fem kroner kilowattimen. Og onsdag kveld spås prisene over Nordsjøen hos britene opp ytterligere fem ganger, opp mot 20 kroner per kilowattime.

Bloombergs energikorrespondent Javier Blas kommenterte rekordhøye britiske priser slik på Twitter tirsdag:

annonse

– Vil dra opp prisene

Sjefanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo tror de norske prisene vil stige ytterligere når kabelen kobles inn.

annonse

– Når North Sea Link kommer i drift fra 1. oktober med 700 megawatt tilgjengelig vil det som hovedregel flyte 700 megawatt fra prisområdet NO2 i Sørvest-Norge til Storbritannia. Det vil dra opp prisene i hele Sør-Norge enda mer, sier Seland til E24.

– Prisen i Sør-Norge ligger på 1,16 kroner kilowattimen onsdag, og vil sannsynligvis øke enda mer utover høsten, sier Seland.

Strømprisene i Europa har vært svært høye i det siste som en følge av overgangen til fornybare kilder som vind og sol og lukking av atomkraftverk og kullkraft. Med lite vind, slik det har vært i Storbritannia, påvirkes prisen umiddelbart. Dyr gass, dyrt kull og dyre CO2-kvoter drar ytterligere opp.

– Det er en generell forventning om at kraftprisene i Storbritannia skal være veldig høye utover høsten og vinteren. Strømprisen er høye i hele Europa grunnet høye kull- og gasskraftpriser. Det er denne typen kraft som setter prisen i Europa, sier Seland.

Han tror Sør-Norge kan komme til å få et et prisnivå stiger over det som er Tyskland utover høsten og vinteren når Norge kobles opp mot Storbritannia.
– Vi blir veldig avhengig av været fremover, sier  kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon