Direktør Mitchell Joseph Valdes Sosa fra det cubanske senter for nevromedisin deltok på en pressekonferanse om det såkalte «Havanna-syndromet» på Cuba mandag denne uka. Ekspertene klør seg i hodet over hva som forårsaker de merkelige symptomene. Foto: AP/NTB
annonse
annonse

 I flere år har amerikanske diplomater vært plaget av det som etter hvert er blitt kjent som «Havanna-syndromet».

Ingen har foreløpig klart å forstå hva som forårsaker problemene, som innebærer kvalme, neseblod – og skade på hjernen, skriver NTB.

Teoriene varierer fra angrep med mikrobølger, ultralyd eller en type gift til fysiske reaksjoner på lyden av sirisser eller rett og slett stress.

annonse

De første tilfellene dukket opp i Cubas hovedstad Havanna i 2016, da CIA-ansatte ved den amerikanske ambassaden opplevde noen merkelige symptomer.

Siden den gang har lignende symptomer blitt meldt fra amerikanske diplomater og etterretningspersonell utstasjonert i så vidt forskjellige land som Australia, Kina, Russland, Taiwan, Tyskland og til og med Washington.

USAs visepresident Kamala Harris utsatte turen sin til Hanoi i Vietnam med noen timer etter at det ble kjent at den amerikanske ambassaden meldte om tilfeller av det mystiske «Havanna-syndromet». Men hun valgte å dra, og på bildet står hun sammen med Vietnams statsminister Pham Minh Chinh. Foto: AP/NTB

Noen av dem som er rammet, forteller at de har hørt høye eller skarpe lyder som gjorde dem kvalme. Noen forteller at de etterpå har begynt å blø neseblod, fått hodepine eller andre symptomer.

annonse

Siden mars har CIA satt en egen gruppe til å undersøke disse uforklarlige helsehendelsene, og Utenriksdepartementet og andre myndigheter har også økt innsatsen for å finne årsaken.

Amerikanske National Academy of Sciences mener det er snakk om mikrobølger. Russland og Kina, men også et amerikansk selskap skal ha produsert en prototype av denne type våpen i 2004.

Senest i august rapporterte den amerikanske ambassaden i Hanoi det som antas å være en ny sak. Det førte til at USAs visepresident Kamala Harris utsatte sin planlagte tur til Vietnam 24. august, fordi hun fryktet at hun var målet.

CIA-medarbeideren Marc Polymeropoulos, som selv ble rammet i 2017, mener at «angrepene» er blitt mer vanlig.

– Våre motstandere sendte en klar melding om at de ikke bare kan nå etterretningspersonell, diplomater og militære, sier han til nyhetsbyrået AFP.

– Med dette ville de vise at de kan nå personer – selv helt på toppen, var hans konklusjon etter hendelsen i Hanoi.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon