EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell er skuffet over at EU ikke ble inkludert i samtalene om en ny forsvarsallianse mellom USA, Australia og Storbritannia. Foto: Julien Warnand / AP / NTB
annonse
annonse

I EU er det misnøye med å ha blitt holdt utenfor de hemmelige samtalene om et forsvarssamarbeid mellom USA, Storbritannia og Australia.

– Vi er skuffet over å ikke bli informert og for å ikke ha vært del av disse samtalene, uttalte EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell torsdag.

Prosjektet skal være et forsøk på å demme opp for Kinas innflytelse i blant annet Stillehavsregionen. Den ble proklamert av USAs president Joe Biden, Storbritannias statsminister Boris Johnson og Australias statsminister Scott Morrison under et videomøte onsdag kveld norsk tid.

annonse

Partnerskapet medfører blant annet at Australia skal bygge tolv atomdrevne ubåter, noe som kan by på problemer for Frankrike, og deres tidligere milliardavtale om ubåtleveranser med Australia.

– Jeg forstår hvor skuffet den franske regjeringen vil bli, sa Borrell.

Den nye alliansen mellom USA, Storbritannia og Australia, kalt Aukus, stilte EUs egen annonsering av en ny forsvarsstrategi i Stillehavet samme dag i skyggen.

annonse

Borrell presiserte imidlertid at EUs forhold til USA er dramatisk forbedret etter at president Joe Biden inntok Det hvite hus.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon