FNs generalsekretær António Guterres. Foto: Michael Sohn / AP / NTB
annonse
annonse

Går ikke klimautslippene ned. Vil verden nå 2,7 graders oppvarming. Det advarer FNs generalsekretær António Guterres.

Det vil i så fall være katastrofalt, uttaler FN-toppen fredag. Om få uker skal FNs klimatoppmøte COP26 avholdes i Glasgow i Skottland.

Det fremgår av en FN-rapport om 191 lands utslipp at målene som er stipulert i Parisavtalen ikke vil nås. Målet med avtalen var å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader celsius.

annonse

– Vitenskapen forteller oss at vi trenger et kutt på 45 prosent i utslippene innen 2030 for å bli karbonnøytrale innen midten av århundret. Rapporten som er lagt fram i dag, viser en økning på 16 prosent i 2030, sammenlignet med nivået fra 2010, skriver generalsekretæren.

– Haster

Guterres viser også til den ferske klimarapporten fra FNs klimapanel (IPCC), som ble lagt fram i august.

– Rapporten viste «kode rød» for menneskeheten. Men den gjorde det også klart at det ikke er for sent å nå 1,5-gradersmålet. Vi har de nødvendige verktøyene. Men tiden er raskt i ferd med å løpe ut, heter det i uttalelsen fra Guterres.

annonse

– Lykkes vi ikke i nå dette målet, vil det resultere i massive tap av menneskeliv og inntektsgrunnlag, sier FN-sjefen.

Nye mål

– De overordnede tallene for utslipp av klimagasser beveger seg i feil retning, sa FNs klimasjef Patricia Espinosa på en pressekonferanse.

Kina, som er landet med de største klimautslippene, har sagt at de vil oppnå klimanøytralitet i 2060. Så langt har landet ikke lagt fram noe nasjonalt bidrag som vil gi utslippskutt innen 2030, melder NTB.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon