Kjell Ingolf Ropstad møter pressen i Regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Ali Zare / NTB
annonse
annonse

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) kunngjorde på en pressekonferanse lørdag at han går av som barne- og familieminister og trekker seg som KrF-leder.

Ropstad kalte inn til pressekonferanse kl. 14 lørdag for å informere om beslutningen som han tok fredag kveld.

– Jeg kontaktet statsministeren i går kveld og ba om å få fratre som statsråd. Det hadde hun forståelse for, sa Ropstad.

annonse

Han understreket at initiativet kom fra ham selv, og at statsminister Erna Solberg ikke ba ham om å gå av. Ropstad viste til at han har hatt tid det siste døgnet til å tenke over hva som vil være best for familien, partiet og ham selv.

– Jeg er fortsatt motivert for KrF, men det rette for partiet nå og for meg, det er at en annen tar over stafettpinnen som partileder, sa han.

Trekker seg som partileder

Han meddelte partiledelsen i går kveld at han trekker seg.

annonse

– Jeg vil fratre ledervervet så snart partiet er klar til å velge nye leder, sa Ropstad.

Han har vært under sterkt press den siste tiden på grunn av sine skatte- og boligdisposisjoner. Fredag innrømmet Ropstad å ha tatt aktive grep for å slippe å betale skatt på pendlerboligen i Oslo. Ifølge Aftenposten, som avdekket saken, sparte han 175.000 kroner på dette.

Ropstad betalte skatt av pendlerboligen i 2019, det første året han bodde i statsrådsbolig. Året etter rapporterte han til Statsministerens kontor at han dekket utgifter hos foreldrene hjemme i Agder, og dette førte til at han slapp å betale skatt av pendlerboligen. Men han har senere erkjent at han ikke betalte utgifter i foreldrehjemmet likevel.

Ifølge Ropstad var årsaken til dette at han fikk opplyst av Statsministerens kontor at faste utgifter ikke var avgjørende for om pendlerboligen var skattepliktig eller ikke.

– Jeg gjorde dårlige vurderinger og en feil som jeg beklager. Jeg ga opplysninger som på det tidspunktet var rett. Det var da skattemyndighetene presiserte hvordan regelverket skulle tolkes og som var en annen oppfatning enn det SMK hadde som oppfatning, at jeg tok kontakt med Skatteetaten for å betale den skatten jeg skal, sa han.

På spørsmål om hvilken rolle SMK har spilt i saken, svarte han:

– Dette er mitt ansvar.

Det er uklart om Ropstad har brutt norsk lov, men Økokrim har tatt kontakt med Skatteetaten for å undersøke saken nærmere. Ropstad har varslet at han vil betale tilbake det han skylder, og er i dialog med Skatteetaten om dette, skriver NTB.

annonse

Fakta om saken:

* 5. september skriver Aftenposten at KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad ikke meldte flytting fra huset til foreldrene sine i Moisund i Agder før november 2020. Ropstad ble valgt inn på Stortinget i 2009.

* I 2009 overtok også Ropstad en halvpart av en tomannsbolig på Lillestrøm. Huset på 150 kvadratmeter ligger 29 kilometer fra Stortinget. Ropstad benyttet ikke huset, men det ble leid ut. I 2015 solgte Ropstad boligen. Han fikk en gevinst av salget på 300.000 kroner og fikk til sammen 488.000 kroner i leieinntekter før skatt.

* Aftenposten har avslørt at også flere andre politikere med pendlerleilighet fra Stortinget eier boliger som de leier ut i Oslo. Blant dem er SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes og Ap-politiker Tellef Inge Mørland , mens Anette Trettebergstuen (Ap) og Sveinung Rotevatn (V) begge har vært folkeregistrert hjemme hos foreldrene sine i perioder.

* 17. september melder Aftenposten at Ropstad i bare ett av årene fra 2009 til 2020 skattet av pendlerboligen. Det var i 2019 – det første året i statsrådsbolig. Året etter rapporterte Ropstad til Statsministerens kontor at han hadde utgifter hjemme hos foreldrene i Agder, og han slapp dermed å betale rundt 175.000 kroner i skatt. KrF-lederen betalte heller ikke foreldrene sine for utgiftene han hadde oppgitt.

* Ropstad har sagt at han vil betale tilbake det han skylder. Han har beklaget, erkjent at han gjorde en dårlig vurdering i 2020 og sagt at han er i dialog med Skatteetaten.

* Fra 2009 til 2020 bodde Ropstad og familien i fem forskjellige pendlerboliger. Fire av dem er det Stortinget som har leid ut, mens den siste var en statsrådsbolig. I 2020 flyttet Ropstad inn i en bolig han selv eier på Nordstrand i Oslo. Han endret også sin folkeregistrerte adresse.

* Lørdag 18. september kunngjør Ropstad at han trekker seg som statsråd og KrF-leder.

Kilde: Aftenposten/NTB

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon