EKSTRA STORE EGG: Dagens verpehøns er fremavlet til å legge så mange og så store egg som mulig, uavhengig av om de lever i bur eller frittgående. Det gjør blant annet at Prior, Den stolte hane og andre produsenter kan tilby tipakninger med ekstra store egg. Foto: Kartinkin77 / Shutterstock / NTB. Innfelt: kartong med ekstra store egg. Pressebilde: Prior.no; høne i bur foran fôrtrau. Ill.bilde: Evgeniy Kalinovskiy / Shutterstock / NTB
annonse

Industrielle verpehøns er fremavlet for å legge så mange og så store egg som mulig gjennom levetiden. Men kartongene med ekstra store egg i butikken har en pris for fjærfeene, antyder dansk forskning.

I en studie publisert i tidsskriftet PLOS One har danske forskere undersøkt forekomsten av brudd i brystbena hos industrielle verpehøns.

Funnene viste at rundt 85 prosent av dyrene opplever brystbensbrudd minst en gang i livet, de aller fleste fra leveuke 25 til 54.

annonse

Studiens hovedforfatter kaller funnene et «voldsomt dyrevelferdsproblem».

En spesialveterinær som Resett har snakket med, bekrefter de høye tallene – som ikke begrenser seg til Danmark, men opplyses å være et globalt problem.

Men da Resett kontaktet Nortura, som gjennom varemerket Prior er landets største produsent av egg og hvitt kjøtt, visste de ikke et klukk om omfanget.

annonse

– Dyr blir nærmest redusert til maskiner, sier dyrevern-organisasjon til Resett.

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

LOGG INN

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Kim Nord
Journalist - kim@resett.no - Kim Nord har forskerutdanning i statsvitenskap, mastergrad i offentlig administrasjon og kompetanse i universitetspedagogikk. Redaksjonelle ansvarsområder er de tyskspråklige land, Øst-Europa og Russland.