KJEMPER FOR Å BEHOLDE RETTIGHETENE SINE: Afghanske kvinner marsjerer for å kreve sine rettigheter under en demonstrasjon ved det tidligere departementet for kvinnesaker i Kabul søndag. Foto: AP / NTB
annonse
annonse

Talibans forbud mot å la kvinner arbeide fører til et sterkt sinne blant afghanske kvinner. En kvinne sier til nyhetsbyrået AFP at både hun og alle kvinnene med høye stillinger i utenriksdepartementet i landet har mistet jobbene sine.

– Jeg kan like godt være død, sier kvinnen, som ønsker å være anonym.

Afghanske kvinner har de siste 20 årene jobbet hardt for sine rettigheter. De har blitt advokater, dommere, piloter og politi i de største byene. Hundretusener har kommet inn i arbeidsstyrken, en nødvendighet i noen tilfeller ettersom mange kvinner var enker eller nå støtter funksjonshemmede ektemenn, som følge av to tiår med konflikt.

annonse

Kun en måned etter Talibans overtakelse av makten i landet, da de lovet å gi kvinner rettigheter etter islams regler, synes alt arbeidet i ferd med å reverseres. Nå strammer Taliban nettopp inn på disse rettighetene.

Nytt departement «for fremming av dyd og forebygging av umoral».

På samme måte som da Taliban sist styrte for 20 år siden nektes nå igjen kvinner å gå på jobb og jenter nektes høyere utdanning. Ordfører i Kabul, Hamdullah Namony, fortalte pressen søndag at bare kvinner som ikke umiddelbart kan erstattes av menn, har lov til å arbeide.

annonse

Også departementet for kvinnesaker er nå blitt avviklet og erstattet av et nytt departement «for fremming av dyd og forebygging av umoral».

Mabouba Suraj, som leder Afghanistans kvinnenettverk, sier hun er forbløffet over de mange restriksjonene som er innført mot kvinner og jenter den siste tiden.

– Det begynner å bli virkelig, virkelig urovekkende. Er dette punktet der jenter skal bli glemt? spør Suraj i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Brudd på grunnleggende rett til utdanning

Shahabudin Saqib, som er utdanningsansvarlig i Herat, sier at temaet om jenter og kvinnelige lærere som vender tilbake til skolen, er et spørsmål om tid, ikke politikk. En kvinnelig lærer sier at Taliban ga samme beskjed om å vente forrige gang de satt ved makten.

– Taliban sa hele tiden da at vi skulle få lov til å returnere til arbeidsplassene våre, men det skjedde aldri, sier hun.

Unesco-sjef Audrey Azoulay er bekymret etter meldingene om at Taliban ikke vil la jentene komme tilbake på skolen.

– Hvis dette forbudet blir opprettholdt, er det et stort brudd på den grunnleggende retten til utdanning jenter og kvinner har, sa hun før et møte i FN lørdag.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon