SVs Nicholas Wilkinson vil sikre transmenn og ikke-binære rett til eggdonasjon. Nå får Stortinget avgjøre saken. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

SV vil sikre transmenn og ikke-binære rett til eggdonasjon.

Stortinget skal avgjøre saken, skriver NTB.

– Det er ikke bare tenkte tilfeller dette handler om, men reelle personer som får nei i dag, forteller avtroppende stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson (SV) til Vårt Land.

annonse

Han har engasjert seg sterkt i saken og har fått helseministeren til utarbeide et forslag til endring av bioteknologiloven som er i tråd med likestillings- og diskrimineringsloven.

Matteo Coccimiglio fra Italia er født som kvinne, men identifiserer seg som mann. Det kalles transmann. Foto: AP /Alessandra Tarantino

Eggdonasjon til par ble lovlig i Norge fra 1. januar i år, men partnerdonasjon av egg er bare åpent for likekjønnene par som består av to kvinner som er født som kvinner.

Helseminister Bent Høie (H) ber i sitt svar til Wilkinson om at Stortinget avgjør saken, men presenterer et forslag til lovendring.

annonse

Det går ut på at personens fødselskjønn kan legges til grunn, uavhengig av juridisk kjønn, dersom personen ønsker det.

En ikke-binær person er en som ikke regner seg som verken mann eller kvinne, mens en transmann er en person som er født som kvinne, men som har mannlig kjønnsidentitet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon