Eilert Sundts hus (SV-bygningene) på Blindern i Oslo fredag. Her ligger samfunnsvitenskapelig fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) hvor man blant annet kan studere statsvitenskap. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
annonse
annonse

Fagfeltene innvandring, kjønn og klima skaper de største utfordringene for forskere i deres formidlingsarbeid.

– Blant innvandrings- og kjønnsforskere sier mer enn hver tredje at de har opplevd ubehagelige kommentarer, og nesten én av ti oppgir å ha mottatt trusler, uttaler Marte Mangset, førsteamanuensis ved OsloMet til Kjønnsforskning.no

Mangset sier at også innen klima og miljø oppgir en høyere andel av forskerne å ha mottatt ubehagelige kommentarer eller trusler.

annonse

Les også: Podkast: Siv.ing Geir Hasnes spår at klimahysteriet går over i klimapsykose

Innvandrings- og kjønnsforskere formidler mye fra egen forskning, men oppgir samtidig at de oftere enn andre begrenser sin formidling. Marte Mangset fra OsloMet tror det er en sammenheng mellom tilbakeholdenhet og at de som arbeider med innvandrings- og kjønnsforskning oftere opplever ubehagelige tilbakemeldinger.

Illustrasjonsfoto: Feng Yu/Shutterstock

– Denne gruppen forskere er mer bekymret enn andre for hets og trusler og for å bli nedvurdert som forsker. For tiden jobber vi også med analyser av kvalitative intervjuer med forskere på feltene kjønn, innvandring og klima, sier hun, og legger til:

annonse

– Der ser vi at bare det å være kjønnsforsker i seg selv oppleves som utfordrende for flere.

Les også: Skal forske på norske innvandringsmotstandere (+)

Men likevel formidler innvandrings- og kjønnsforskere like mye som andre, forteller Mangset, og sier at hets kan skape både utrygghet og engasjement

I undersøkelsen svarte en tredjedel at de ble mer engasjerte, mens en av fire følte seg utrygge.

– For eksempel ser vi at debatten om kjønnsidentitet, transpersoner og kjønnsskifte er preget av ekstra harde fronter. Lignende tendenser kan vi også se på innvandringsfeltet, sier hun. 

Velkommen til kunnskap og fornuft – stopp den menneskeskapte klimakrisen (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon