Havnespy sprer seg på grunn havbunn og presser ut planter og dyr som er avhengige av hverandre og lever på bunnen. Foto: Åge Wee / NTB
annonse
annonse

NTB melder at det nå er bekreftet funn av den fryktede og uønskede arten havnespy utenfor Askøy i Bergen. Tidligere er det også funnet utenfor Vibrandsøya og Engøysundet.

Havnespyet kloner seg selv og mangedobler i størrelse i løpet av få dager, og er ifølge forskerne umulig å stoppe uten å ta alt annet i området av dage.

Havforskningsinstituttet har kalt Statsforvalterne og Miljødirektoratet inn til møte for å håndtere situasjonen, rapporterer NRK.

annonse

De bekrefter overfor statskanalen at prøver sendt inn fra Haugesund og Bergen, er havnespy. Det sprer seg på grunn havbunn og presser ut planter og dyr som er avhengige av hverandre og lever på bunnen.

Det er regnet som en uønsket og invaderende art i Norge.

Havforsker Vivian Husa opplyser det kan gå utover øster og blåskjell spesielt. Hun sier det er svært vanskelig å bli kvitt.

annonse

– Uten å kverke alt annet som er i området så blir du ikke kvitt det. Og det vil være en stor og vanskelig operasjon, sier Husa til NRK.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon