Armin Laschet, CDUs kanslerkandidat, går foran sittende kansler og partifelle Angela Merkel. Foto: Martin Meissner / AP / NTB
annonse
annonse

Både SPDs Olaf Scholz og CDU/CSUs Armin Laschet vil danne ny regjering. Partiene deres er nesten jevnstore. 

Prognosene rundt klokka 21 søndag viste at både kristendemokratiske CDU/CSU og sosialdemokratiske SPD ligger an til å få mellom 24 og 26 prosent av stemmene. Det er også helt uklart hvem som blir Angela Merkels etterfølger.

SPD har gått frem, mens CDU/CSU har levert tidenes svakeste valgresultat, og ligger an til å falle med rundt 8 prosentpoeng fra resultatet i 2017. Det skriver NTB.

annonse

– Vi vil gjøre alt vi kan for å danne en regjering ledet av CDU/CSU, sa kristendemokratenes kanslerkandidat Armin Laschet til partiets valgvake i Berlin.

Også Olaf Scholz peker på seg selv som forbundskansler. Han har vist seg å være den mest populære kanslerkandidaten på målingene gjennom sommeren.

– Velgerne ønsker meg som neste kansler, sier han.

Fremgang for De grønne
annonse

Den tredje kanslerkandidaten, Annalena Baerbock fra De grønne, sitter med blandede følelser. Hennes parti er som ventet den store valgvinneren, og ligger an til å få mellom 14 og 15 prosent av stemmene, etter en fremgang på over 5 prosentpoeng. Men de lå veldig mye bedre an i våres.

– Vi ønsket mer, men vi fikk det ikke til. Blant annet på grunn av våre og mine feil i starten av valgkampen, sa Baerbock på De grønnes valgvake i Berlin.

Baerbock har blitt kraftig kritisert i mediene grunnet avsløringer om CV-fusk, sene rapporteringer om utbetalinger fra partiet, og plagiatanklager.

Uklarhet

Både CDU/CSU og SPD ønsker i første rekke å snakke med De grønne og liberale FDP. Danner de to sistnevnte regjering med SPD, kalles det en «trafikklyskoalisjon» i tyske medier, mens en koalisjon mellom CDU, De grønne og FDP kalles en Jamaica-koalisjon. Dette er en referanse til partienes farger.

En annen mulig koalisjon, mellom SPD, De grønne og venstreradikale Die Linke, ser ikke ut til å ha flertall i Forbundsdagen. Die Linke blir nemlig halvert, og er fortsatt ikke sikret å komme over sperregrensa på 5 prosent. Flere måneders forhandlinger

Baerbocks lederkollega i De grønne, Robert Habeck, sier partiet vil holde «alle muligheter åpne» og sier partiet har gode muligheter for å gå inn i neste regjering.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon