Kjersti Holmen. Arkivbilde. Foto: Heiko Junge / NTB
annonse
annonse

Skuespiller Kjersti Holmen døde natt til søndag etter lang tids sykdom. Hun ble 65 år gammel.

Holmen sovnet stille inn på Økernhjemmet i Oslo, opplyser skuespiller og kollega Kim Haugen til NTB, på vegne av Holmens familie.

Familien ønsker nå ro og håper at folk respekterer dette.

annonse

Den folkekjære skuespilleren hadde en lang karriere innen både teater, TV og film. Hun debuterte i stykket «Mannfolk» på Oslo Nye Teater i 1980. Hun vant også en rekke gjeve priser, blant annet Per Aabels ærespris og Aase Byes legat. I tillegg mottok hun også Amandaprisen ved to anledninger.

I 2009 ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for norsk scenekunst. Samme år mottok hun Amandakomiteens ærespris.

Skuespillerkolleger i sorg over Kjersti Holmens bortgang kaller henne uforglemmelig og unik – og menneskelig og sårbar.

annonse

– Det er virkelig en av de store kunstnerne som er borte. Det er trist for familien, men også for Nationaltheatret som institusjon og hennes kolleger, sier tidligere teatersjef Hanne Tømta, som var sjef på Nationaltheatret i 12 av årene Holmen var ansatt der, til VG.

Avisens mangeårige kritiker Jon Selås tror Holmen vil bli husket som en folkekjær skuespiller, som var lett å fatte, og for sin sårbarhet og menneskelighet.

– Hun fikk dessverre ikke gjort alt hun skulle i livet. Men hun var dyktig på det hun gjorde, sier Selås, som kaller Holmen uforglemmelig og ekstraordinær og en skuespiller med en utrolig spennvidde.

– Hun hadde en evne til å gå inn i roller på en måte som var så menneskelig og uredd, sier skuespiller Per Christian Ellefsen, som kjente Kjersti Holmen fra starten av hennes karriere, til NRK.

Jon Øigarden spilte mot Kjersti Holmen i det som ble en av hennes siste filmroller, «Mennesker i solen» fra 2011, som Per Olav Sørensen hadde regi på.

– Det er forferdelig trist å høre. Jeg var så heldig å få jobbe med Kjersti en gang. Jeg har alltid beundret henne, og synes at hun var helt fantastisk. Jeg husker fra videregående skole hvor jeg var med på Grefsenrevyen. Jeg var alltid så stolt over å si at hun også hadde vært med der. Hun var helt unik. Jeg har alt godt å si om henne, og mine tanker går til familien, sier Øigarden til Dagbladet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon