MJA TIL VELFERD? Det er uklart om obligatorisk ID-merking av katter blir gjenstand for forhandlinger enten innad i den påtroppende regjeringen eller med regjeringens støttepartier på Stortinget. Arbeiderpartiet ved justispolitisk talskvinne Lene Vågslid t.h. har vært imot en slik ordning, mens Miljøpartiet De Grønne ikke vil uttale seg; avbildet t.v. ses partileder Une Bastholm. Bildemontasje. Foto: Naina Helén Jåma; Seregraff / Shutterstock; Håkon Mosvold Larsen; alle NTB
annonse
annonse

Blir det obligatorisk ID-merking av katter med rødgrønt flertall på Stortinget? Arbeiderpartiet er stille «som en mus» når Resett spør, mens MDG ikke vil svare på om de vil «kvesse klørne» og gjøre slik ID-merking til et krav i eventuelle forhandlinger.

I mange år har katter hatt litt lavere kjæledyr-status enn hunder. For mens «Fido» vanligvis koster flere tusenlapper å kjøpe, gis «Gråpus» som regel bort gratis – med mindre det er en såkalt rasekatt.

Og mens det gjerne følger kennel-fødselsattest og anetavle med hunder, er det bare unntaksvis katter blir registrert på denne måten. Det antas at fire av fem hunder blir ID-merket med mikrochip.

annonse

Miljøpartiet De Grønne er for obligatorisk ID-merking av katter, og fremmet lovforslag om dette i 2019. Arbeiderpartiet stemte imot forslaget, og begrunnet dette med at ID-merking koster mer enn selve katten.

Dessuten klarer katter seg bedre utendørs, la Arbeiderpartiet til.

Denne påstanden fra Lene Vågslid er mange av landets veterinærer kanskje ikke enige i. En dyreklinikk i Telemark skildrer et plaget liv for kattene:

annonse

– Våre veterinærer hadde mellom tre og fem avlivinger daglig av katter, og det er en psykisk påkjenning for personalet. Dyrene var svært avmagret, fulle av innvollsorm, skader og sår av varierende grad, knekte tenner, store flenger som burde vært sydd, ørene fulle av øremidd, heter det i en rapport fra den aktuelle klinikken.

Dyrebeskyttelsen Norge mener at Mattilsynet i praksis ikke kan drive tilsyn med kattehold når dyrene ikke kan identifiseres på individuelt nivå.

Nå krever de obligatorisk ID-merking av katter.

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

LOGG INN

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon