Dagens unge vil i langt større grad merke klimaendringene enn sine besteforeldre, ifølge generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna fra oktober 2018. Foto: Audun Braastad / NTB
annonse
annonse

Dagens ettåringer vil, dersom utslippene ikke kuttes, oppleve hetebølger syv ganger oftere enn sine besteforeldre, ifølge en rapport fra Redd Barna som bygger på data fra en studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science.

Dagens ettåringer vil ifølge rapporten fra Redd Barna bli rammet av mer enn dobbelt så mye tørke og flom sammenlignet med dem som ble født i 1960. I tillegg vil dagens unge i snitt oppleve dobbelt så mange skogbranner som besteforeldregenerasjonen, som følge av klimaendringer og mer ekstremvær. Rapporten baserer seg på en ny analyse fra forskere ved Vrije Universiteit i Brussel.

Beregningene forutsetter at den globale oppvarmingen fører til en temperaturøkning på mellom 2,6 og 3,1 grader, ifølge rapporten «Born into the climate crisis, why we must act now to secure children’s rights». FNs generalsekretær António Guterres advarte nylig om at verden er på vei mot en oppvarming på 2,7 grader dersom utslippene ikke reduseres i henhold til Parisavtalen.
– Beregningene i rapporten er de første av sitt slag. Nå ser vi faktisk hva slags verden barn som vokser opp i dag vil arve om vi ikke endrer kurs, og funnene er skremmende, uttaler generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.

annonse
To barn leker i et lite elveleie som er fylt opp av rester etter fjorårets jordskred i Los Angelitos i El Salvador. Orkansesongen i fjor var den verste så langt i Mellom-Amerika. Den raserte boliger og ødela avlinger. Over en halv million mennesker ble drevet bort fra sine hjem. Foto: Salvador Melendez / AP / NTB

Millioner av barn ekstremt sårbare for dødelige sykdommer og underernæring
Rapporten viser at fremtidsutsiktene er dystrest for barn i lav- og mellominntektsland. Nyfødte barn i Midtøsten og Nord-Afrika står i fare for å oppleve fire og en halv ganger så stor svikt i avlingene i løpet av livet som det besteforeldrene deres opplevde.
– Økt mangel på mat og rent vann vil trolig gjøre millioner av barn ekstremt sårbare for dødelige sykdommer og underernæring. Mer ødeleggende ekstremvær vil også bidra til at millioner av dem kan havne i langvarig fattigdom, og frata dem tilgang på utdanning og helsehjelp. Klimakrisen er derfor en alvorlig barnerettighetskrise, sier Lange.
Men, nedslående prognoser til tross, det er ifølge organisasjonen fortsatt mulig å snu utviklingen, dersom den globale oppvarmingen begrenses til 1,5 grader, som er målet i Parisavtalen.

Fortsatt er mulig å begrense klimakrisen
– Dataene viser at det fortsatt er mulig å begrense klimakrisen, men da må verdens ledere ta umiddelbare grep for å endre kursen, sier Lange.
Hun mener den påtroppende regjeringen i Norge må sette målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader som førende for all norsk politikk.
– Dette innebærer også at norske myndigheter må utarbeide en plan for å trappe ned og avslutte olje- og gassvirksomheten samtidig som at staten bidrar til en rettferdig omstilling, sier generalsekretæren.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon