Sosialdemokratene SPD og Olaf Scholz har vunnet valget i Tyskland, med 25,7 prosent av stemmene. Foto: Michael Sohn / AP / NTB
annonse
annonse

Sosialdemokratiske SPD har fått 25,7 prosent av stemmene og er største parti i Tyskland.

Den konservative blokka CDU/CSU går sterkt tilbake og får 24,1 prosent, skriver NTB.

Dette er tidenes dårligste resultat for CDU/CSU.

annonse

Samtidig så gjør De grønne sitt beste valg noensinne, med 14,8 prosent. Liberale FDP ender på 11,5 prosent, mens AfD ender på 10,3 prosent.

De grønne endte på 14,8 prosent, partiets beste resultat noensinne. Sammen med liberale FDP blir de helt sentrale i dannelsen av Tysklands neste regjering. Foto: Kay Nietfeld / DPA via AP / NTB

Venstrepartiet Die Linke ender på 4,9 prosent og dermed rett under sperregrensen, noe som gjør at partiet mister flere titalls mandater.

Hvem som vil ta over etter Angela Merkel som nå er i ferd med å gå av etter 16 år som statsminister, kan det ta lang tid før vi får vite.

annonse

Nøkkelen ligger hos De grønne og FDP, men mens De grønne foretrekker sosialdemokratene, vil FDP ha de konservative. Et samarbeide mellom de to partiene ser umulig ut, men er helt nødvendig om de vil sitte i flertall.

Både SPDs Olaf Scholz og CDU/CSUs Armin Laschet sa søndag at de ville forsøke å danne regjering, helst før jul.

– Det må være sånn at jeg og vi gjør alt vi kan for å sørge for at vi er ferdige til juletider, sa sosialdemokraten Olaf Scholz under partilederdebatten på valgkvelden.

Kristendemokratiske Armin Laschet sa han hadde samme mål som rivalen.

Armin Laschet og kristendemokratiske CDU/CSU leverer sitt dårligste valgresultat noensinne, med 24,1 prosent. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

– Helt klart før jul, sa Laschet.

Hvis de ikke klarer dette, så kan Merkel forbigå Helmut Kohl og bli den lengstsittende statsministeren i landet noensinne.

Fakta om valgresultatet i Tyskland

Offisielle valgresultater fra valget i Tyskland. Resultat i 2017 i parentes.

annonse

* SPD: 25,7 prosent (20,5)

* CDU/CSU: 24,1 prosent (32,9)

* De grønne: 14,8 prosent (8,9)

* FDP: 11,5 prosent (10,7)

* AfD: 10,3 prosent (12,6)

* Die Linke: 4,9 prosent (9,2)

Kilder: DPA, ZDF

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon