SV-leder Audun Lysbakken forlater Hurdalsjøen hotell etter at SV hadde trukket seg ut av sonderingene mellom SV, Ap og Sp om mulig regjeringssamarbeid. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse

Jonas Gahr Støre bekrefter at han ga etter for Trygve Slagsvold Vedums krav om avklaringer på nøkkelområder fra SV allerede før sonderingene startet.

Onsdag ble det klart at Ap og Sp som går videre i formelle regjeringsforhandlinger, etter at SV trakk seg ut av sonderingene.

– Nå utvider jeg alfabetet og holder på med en plan som bygger på det flertallet Stortinget har fått, sa Støre, under en pressekonferanse med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

annonse

– Det er ikke noe dårlig alternativ. Det ble som det ble, sa han.

Sonderingene har allerede beveget seg i glidende overgang over i reelle forhandlinger og arbeidet fortsetter torsdag morgen. Det opplyser sentralt plasserte kilder i Ap og Sp til NTB.

Frem til morgentimene onsdag hadde Ap-lederen håp om å kunne lykkes med å få alle tre partier med i regjeringsforhandlinger. Han har beklaget SVs beslutning om å trekke seg, men sier at han respekterer valget.

annonse

Både Støre og Vedum understreket tydelig at dette var en konklusjon som selv SV hadde trukket. Støre beskrev flere ganger samtalene som ærlige og at det hadde vært nødvendige avklaringer for å se på grunnlag for å gå videre.

SV: Sonderingene endret seg

SV-kilder opplyser imidlertid til NTB at sonderingene endret karakter underveis. I stedet for at de vanskeligste sakene skulle løses i selve forhandlingene, ble det en forutsetning for i det hele tatt å gå videre, at sakene fant en løsning i sonderingene.

Følgende temaer skal ha vært problematiske:

* Skatt: Det ble tydelig at regjeringserklæringen ikke ville komme i nærheten av det SV ønsket i skattepolitikken

* Velferdsprofitt: Ap og Sp ville ikke åpne for krav om profittforbud i velferden – et krav som SV har stått alene om i sonderingene.

* Oljeleting – SV gikk til valg på full letestans. Selv om dette ikke ble ansett som realistisk, ønsket SV større innstramninger enn det Ap og Sp var villige til å gi.

* Klimakutt: SV mente Ap og Sp ikke var villig til å gå langt nok for å kutte utslipp mot 2030. Uenighet skal ha gått på CO2-avgift og pumpepris.

– Måtte avklare først

På pressekonferansen bekrefter Støre at han hadde gått med på Vedums krav om visse avklaringer allerede i sonderingene.

annonse

– Arbeiderpartiet og SV var klar. Senterpartiet var ikke klar for det. De ville avklare noen nøkkelpunkt i politikken først. Det var områder vi ville kommet til uansett i denne kalenderen av saker, sa Støre på spørsmål fra TV 2.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse