Tidligere partileder og statsminister, Kjell Magne Bondevik. Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB
annonse

Den saudiarabiske organisasjonen Muslim World League «donerte» fire millioner til Kjell Magne Bondeviks organisasjon. I bytte fikk de en norsk pris. 

«I en video filmet på trappa til Nobels Fredssenter annonserte Høyre-politiker Aamir J. Sheikh og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, sammen med Kjersti Fløgstad, leder for Nobels Fredssenter, vinneren av «Brobyggerprisen» 2021», skriver Dagbladet.

Det Sheikh og Bondevik ikke nevnte var at de hadde fått over fire millioner inn på konto av den saudiarabiske prisvinneren, et halvt år tidligere.

annonse

Brobyggerprisen ble stiftet av Høyre-politiker Aamir J. Sheikh i 2003. Formålet med prisen er å hedre «personligheter som gjør et verdifullt arbeid i forhold til brobygging mellom mennesker, religioner, kulturer og som samtidig bidrar med å minske avstanden mellom mennesker med ulik bakgrunn i det norske samfunnet og verden».

Bondevik selv ble hedret med prisen i 2005. Erna Solberg mottok den i 2012. 

Til stede ved utdelingen var også helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg kastet glans over utdelingen

Aamir J. Sheikh. Foto: Berit Roald / NTB
annonse

– Ingen kan eller har noen gang «bestilt» prisen. Det har alltid vært verdige prisvinnere, sier Aamir J. Sheikh til Dagbladet

Les også: Slår alarm om rasisme og intoleranse blant muslimer (+)

Den tidligere prisvinneren vil heller ikke snakke med Dagbladet om Brobyggerprisen.

– Jeg svarer ikke på flere spørsmål nå, svarer tidligere statsminister Bondevik. 

Dagbladet skrev i begynnelsen av september at det ble overført rundt 4,1 millioner kroner fra Muslim World League til Sheikhs stiftelse, og av de gikk 3,3 millioner kroner til Bondevik. 509 000,- gikk til han selv og resten til Oslosenteret.

annonse

Muslim World Leagues leder, Saudi-Arabias tidligere justisminister Mohammad al-Issa, har støttet Aamir Sheikh med penger, og fått en sentral rolle i tildelingen av prisen. 

Men Aamir Sheikh avviser kategorisk at de er noen koblinger mellom penger og prisvinnere. 

– Juryen er uavhengig og gjør sine selvstendige vurderinger i forhold til hvem som fortjener denne prisen. Ingen kan eller har noen gang «bestilt» prisen. Det har alltid vært verdige prisvinnere som har bidratt til å bygge bro mellom mennesker, kulturer og religioner, sier han.

Hva er sannheten om Muhammed: Allahs «sendebud»

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse